Ta sałatka jest lepsza od jarzynowej. Zawsze dodaję ten aromatyczny składnik, wychodzi 11/10

Jarzynowa to nie jedyny rarytas, który może królować na każdym stole. Wystarczy kilka składników, by powstał obłędny miks z jajek, warzyw i... ryby! Taka sałatka będzie doskonale pasować do innych wiosennych potraw i z pewnością szybko zniknie z miski.

Już niebawem okres grillowy, a co za tym idzie pora na znalezienie idealnych przepisów, które zachwyca podniebienia wszystkich domowników i gości. Jarzynowa to królowa stołu, jednak w tym roku może wygryźć ja zupełnie inny miks smaków.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Jarzynowa, faszerowane jajka - to dania obowiązkowe na każdym imprezowym stole. Tegoroczne domówki warto jednak nieco ubarwić, a sałatka z rybnym dodatkiem i hojna porcja zieleniny sprawdzi się doskonale. Tu główna role grają także jaja i obowiązkowy majonez.

Co gdyby klasykę zamienić na sałatkę jajeczno-śledziową? Odpowiedź jest prosta, wszyscy będą pękać z zachwytu i szybko poproszą o dokładkę. Taki kolorowy miła to przysłowiowa bułka z masłem. Główna role gra tu jednak śledź, jajko i warzywo, które zdradzamy poniżej.

Przepis na sałatkę śledziową z jajkiem - idealna na grillowy stół

Składniki:

  • 250 g śledzi w oleju,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 ziemniaki,
  • czerwona cebula,
  • 2 ogórki kiszone,
  • pół pęczka koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania jajek na twardo.
  2. Ziemniaki obierz i również ugotuj do miękkości.
  3. Śledzie odsącz z zalewy i osusz na ręczniku papierowym. Rybę pokrój w paseczki.
  4. Cebule pokrój w piórka, a ogórki w kostkę.
  5. Teraz pokrój ziemniaki, dodaj do ryby, cebuli i ogórków. Całość zasyp posiekanym koperkiem, dodaj majonez i przyprawy.
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe, smacznego.
  7. Wskazówka - sałatkę włóż do lodówki przed podaniem i na koniec dodatkowo udekoruj koperkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.