Do Wielkanocy pozostało coraz mniej czasu, warto więc poznać tegoroczne smakołyki, które zastawią odświętny stół. W naszych "polecajkach" nie mogło zabraknąć kultowej babki jednak z nieco nowoczesnym twistem. Mowa tu o cytrusach i nietypowej przyprawie, która raczej rzadko ląduje w wyrobach cukierniczych.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Wielkanocna baba nie zawsze musi ociekać lukrem. Dodaj do ciasta tę przyprawę, a wyjdzie orzeźwiająca
Klasyczne, domowe wypieki przygotowywane z okazji Wielkanocy to przede wszystkim różnej maści mazurki, serniki tradycyjne i te nieco bardziej fikuśne, ale także babcine placki. Na odświętnym stole nie może zabraknąć także kultowe babki, jednak ta w naszym wydaniu nie ma nic wspólnego z klasyka. W składzie znajdziemy m.in. cytrusy i majonez, który sprawi, że ciasto będzie obłędnie puszyste, lekkie i wilgotne.
Wielkanocna baba naszej receptury kryje w sobie jednak także nieco bardziej wyrazistą niespodziankę. Poza bazowymi składnikami jak jajka, mąka i cukier warto skusić się także na kilka gałązek rozmarynu. Ziele, które zazwyczaj ląduje w mięsnych potrawach, odświeży smak babki i nada jej oryginalnego wyrazu. Przepis z pewnością zaskoczy domowników i gości, którzy nie tylko ustawią się po dokładkę, ale także poproszą o przepis!
Przepis na wielkanocną babkę z orzeźwiającym twistem. Limonka i majonez to nie wszystko
Składniki:
- masło do wysmarowania formy,
- 4 jajka,
- 150 g mąki pszennej,
- 70 g mąki ziemniaczanej,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 2 limonki,
- 150 g cukru,
- sól,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki majonezu.
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek. Białka przełóż do naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij składniki na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsyp cukier.
- Do naczynia z ubitym białkiem dodaj żółtka i wszystko dokładnie mieszamy.
- Do drugiego naczynia wsyp mąkę i proszek do pieczenia, produkty zamieszaj i dodawaj stopniowo do masy z ubitymi jajkami. Dodaj też majonez, drobno posiekany rozmaryn i startą skórkę z limonki. (koniecznie bez białych błonek) oraz sok z limonki.
- Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej masłem.
- Babę wielkanocną piecz w 180 stopniach C. przez 40 minut.
- W tym czasie możesz przygotować limonkowy lukier. Wówczas potrzebne będą: białko jajka, szklanka cukru pudru i sok z limonki. Trzy składniki należy ubijać do momentu, aż wszystko ładnie zgęstnieje.
- Gotowy lukier wylewamy na ostudzone ciasto i dekorujemy np. startą skórą z cytrusów. Smacznego!