Wielkanocna baba z wytrawnymi dodatkami? Tu w składzie króluje ziele, kremowe smarowidło i cytrusy

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kultowych dań, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco zaszaleć i zaserwować gościom coś oryginalnego. Babka z wytrawnymi dodatkami, zaskoczy niejedno podniebienie, a jej smak zwali z nóg samą teściową! Wszystko za sprawą kultowego smarowidła i dodatku, który zazwyczaj ląduje w potrawach mięsnych.

Do Wielkanocy pozostało coraz mniej czasu, warto więc poznać tegoroczne smakołyki, które zastawią odświętny stół. W naszych "polecajkach" nie mogło zabraknąć kultowej babki jednak z nieco nowoczesnym twistem. Mowa tu o cytrusach i nietypowej przyprawie, która raczej rzadko ląduje w wyrobach cukierniczych. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Wielkanocna baba nie zawsze musi ociekać lukrem. Dodaj do ciasta tę przyprawę, a wyjdzie orzeźwiająca

Klasyczne, domowe wypieki przygotowywane z okazji Wielkanocy to przede wszystkim różnej maści mazurki, serniki tradycyjne i te nieco bardziej fikuśne, ale także babcine placki. Na odświętnym stole nie może zabraknąć także kultowe babki, jednak ta w naszym wydaniu nie ma nic wspólnego z klasyka. W składzie znajdziemy m.in. cytrusy i majonez, który sprawi, że ciasto będzie obłędnie puszyste, lekkie i wilgotne. 

Wielkanocna baba naszej receptury kryje w sobie jednak także nieco bardziej wyrazistą niespodziankę. Poza bazowymi składnikami jak jajka, mąka i cukier warto skusić się także na kilka gałązek rozmarynu. Ziele, które zazwyczaj ląduje w mięsnych potrawach, odświeży smak babki i nada jej oryginalnego wyrazu. Przepis z pewnością zaskoczy domowników i gości, którzy nie tylko ustawią się po dokładkę, ale także poproszą o przepis!

Przepis na wielkanocną babkę z orzeźwiającym twistem. Limonka i majonez to nie wszystko

Składniki: 

  • masło do wysmarowania formy,
  • 4 jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 70 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 2 limonki,
  • 150 g cukru,
  • sól,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki majonezu.

Sposób przygotowania: 

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka przełóż do naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij składniki na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsyp cukier. 
  2. Do naczynia z ubitym białkiem dodaj żółtka i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Do drugiego naczynia wsyp mąkę i proszek do pieczenia, produkty zamieszaj i dodawaj stopniowo do masy z ubitymi jajkami. Dodaj też majonez, drobno posiekany rozmaryn i startą skórkę z limonki. (koniecznie bez białych błonek) oraz sok z limonki.
  4. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej masłem. 
  5. Babę wielkanocną piecz w 180 stopniach C. przez 40 minut. 
  6. W tym czasie możesz przygotować limonkowy lukier. Wówczas potrzebne będą: białko jajka, szklanka cukru pudru i sok z limonki. Trzy składniki należy ubijać do momentu, aż wszystko ładnie zgęstnieje. 
  7. Gotowy lukier wylewamy na ostudzone ciasto i dekorujemy np. startą skórą z cytrusów. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.