W tym roku to nie mazurek będzie królem Wielkanocy. Zamiast niego postawię to ciasto

Mazurki, babki, paschy. To wszystko jest wspaniałe, przepyszne i stanowi symbol wiosennych świąt. Czasem jednak warto wyjść poza schemat i zrobić inne ciasto na Wielkanoc. Trociniak, bo to właśnie ten wypiek chcemy zaproponować, wygląda spektakularnie i spektakularnie smakuje. Na myśl przywodzi imieniny u cioci lub beztroskie dzieciństwo u babci. Gdy go spróbujesz, będzie głowić się, dlaczego dopiero teraz go zrobiłeś/łaś.

Ciasto na Wielkanoc nie musi być co roku takie samo. Nie ma nic złego w mazurkach, babach, paschach i sernikach, ale czasami warto trochę w kuchni zaszaleć. Jeśli przejadło ci się robienie co roku tych samych wypieków i chcesz spróbować swoich sił w czymś nowym, mamy dla ciebie super propozycję.

To ciasto trociniak, czyli biszkopt przełożony pysznym kremem budyniowym, galaretką agrestową ze startym jabłkiem i posypany z wierzchu prażonymi wiórkami kokosowymi. Swoim wyglądem i smakiem przywodzi na myśl najlepsze chwile spędzone z rodziną np. na przyjęciach czy po prostu na wakacjach u dziadków. Jak je zrobić? Przepis na to ciasto na Wielkanoc znajdziesz poniżej. Ja już wiem, że zamiast mazurków w tym roku właśnie ten wypiek postawię na świątecznym stole.

Zobacz wideo A może Wielkanoc w stylu włoskim? Zobacz przepis Matteo Brunettiego na waniliowe ciasto ryżowe

Przepis na ciasto na Wielkanoc, które jest lepsze niż mazurki. Wygląda jak z imienin cioci

Składniki:

Na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól.

Na masę budyniową:

  • 500 ml mleka, 
  • 2 łyżki budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 200 g masła
  • 100 g cukru.

Na masę jabłkową:

  • 5 jabłek,
  • 3 galaretki agrestowe,
  • litr wody.

Na posypkę:

  • 90 g wiórków kokosowych,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

Przykładowy przepis na ciasto trociniak można zobaczyć na YouTubie. Zrobienie go nie jest trudne, ale składa się z kilku etapów, a więc lepiej zarezerwować sobie nieco więcej czasu. Zaczynamy oczywiście od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier oraz żółtka. Do innego naczynia przesiewamy mąkę pszenną. Mieszamy ją z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitej masy jajecznej i łączymy składniki. Przekładamy masę do formy i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

 

Teraz pora na masę budyniową. W misce mieszamy budynie z mąką pszenną i dolewamy połowę mleka. Drugą połowę zagotowujemy z cukrem. Dolewamy do niego budyń i cały czas mieszamy, by zgęstniał. Gdy już osiągnie odpowiednią konsystencję, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie, powoli, strużką przelewamy go do ucieranego masła. Nie przestajemy ucierać. Tak zrobioną masę dzielimy na pół.

Przechodzimy do trzeciego etapu. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Galaretki robimy według instrukcji na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia. Wtedy dodajemy do niej owoce i mieszamy. Zostawiamy, by stężała.

Na koniec przygotowujemy posypkę. Wiórki kokosowe podprażamy na suchej patelni razem z masłem i z cukrem. Gdy posypka będzie gotowa, a biszkopt upieczony, możemy składać ciasto. Na biszkopt wykładamy połowę masy budyniowej, a na nią galaretkę z jabłkami. Wstawiamy ciasto trociniak do lodówki, by nieco stężało. Następnie rozsmarowujemy drugą część budyniu. Posypujemy wierzch podprażonymi wiórkami kokosowymi i znów wkładamy ciasto do lodówki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.