• Link został skopiowany

Ciasteczka z białek - przepis trzy razy B: boskie, błyskawiczne i banalne. Tak robi je Bosacka

Szybkie ciasteczka z niewielkiej liczby składników to coś, co każdy z chęcią by przygotował. Katarzyna Bosacka proponuje upiec domowe ciasteczka z białek, tzw. amaretti, które są znacznie lepsze niż sklepowe. Dziennikarka zapewnia, że robi się je tak łatwo, że nawet pięciolatek da radę.
Ciasteczka z białek Katarzyny Bosackiej
fot. w tle: pamela ranya / Shutterstock / zdj. ilustracyjne / fot. K. Bosackiej: screen YouTube EkoBosacka / kolaż Haps.pl

Ciasteczka amaretti to tradycyjne włoskie wypieki, które robi się z migdałów, białek jajek, cukru oraz z dodatkiem likieru, który nadaje im charakterystycznego aromatu. Piecze się je bez mąki. Katarzyna Bosacka zachęca, by zrobić je samemu w domu, bo są znacznie lepsze od tych, które możemy kupić w sklepie. Dziennikarka podzieliła się więc swoim przepisem i przekonuje, że zrobienie ciasteczek z białek jest tak proste, że pod opieką dorosłych nawet kilkuletnie dziecko sobie poradzi. 

Zobacz wideo Zobacz też, jak zrobić domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Na dodatek, jak zapewnia Bosacka, robi się je błyskawicznie. Samo przygotowanie ciasteczek amaretti zajmuje około 10-15 minut, a pieczenie od 15 do 20. Zatem w mniej więcej pół godziny możesz mieć pyszne, domowe ciasteczka z białek. Z czystym sumieniem można więc stwierdzić, że to ciastka trzy razy B: boskie, błyskawiczne i banalne.

Ciasteczka z białek Katarzyny Bosackiej. Zrobisz je w pół godziny, są lepsze od sklepowych

Składniki:

  • 300 g zmielonych migdałów,
  • 3 białka,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru (można dodać połowę),
  • 30 ml likieru Amaretto lub kilka kropli naturalnego zapachu (olejku) migdałowego,
  • ok. 25 g migdałów ze skórką do dekoracji.
 

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając składniki. Dolewamy likier Amaretto lub, jeśli go nie mamy, cukier z prawdziwą wanilią. Mieszamy i dalej ubijamy masę, aż zrobi się błyszcząca. 

Do ubitej masy wrzucamy zmielone migdały. Mieszamy składniki do momentu, aż powstania gęsta i zawiesista masa. Blachę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Nabieramy łyżką masę i układamy na blaszce, zachowując odstępy. Na wierzch układamy całe migdały ze skórką. Ciasteczka z białek pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut.

Jak widzisz, ciasteczka amaretti robi się naprawdę ekspresowo. Katarzyna Bosacka przekonuje, by spróbować swoich sił, bo "bardzo szybko mamy coś pysznego, coś chrupiącego, coś słodkiego i coś z wykorzystaniem białek".

Więcej o: