Uprawianie własnej cebuli ma wiele korzyści, które warto wziąć pod uwagę. Po pierwsze, pozwala to kontrolować jakość i sposób uprawy bez chemii. Dodatkowo zapewnia nam oszczędności. Wreszcie, to często satysfakcjonujące doświadczenie zmieniające się nawet w pasję. Aby jednak w pełni sprostać wymaganiom stawianym nam przez rośliny, warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami.
Cebula jest rośliną wyjątkowo odporną na różne warunki atmosferyczne, co pozwala na jej uprawę przez większą część roku. Dużo osób decyduje się na sadzenie jej wczesną wiosną gdy ustąpią przymrozki. Jednak niektórzy preferują wysiew nasion późnym latem lub wczesną jesienią, aby uzyskać zbiory wiosną po zimowaniu. Istotnym czynnikiem przy ustalaniu terminu sadzenia jest długość dnia, ponieważ warzywo potrzebuje określonej liczby godzin światła dziennego, aby odpowiednio się rozrosło.
Gdy planujemy sadzić cebulę wiosną, możemy rozważać dwie możliwości. Dymkę powinniśmy umieścić bezpośrednio w gruncie już w marcu bez względu na pogodę. Natomiast rozsadę zwykle wysiewa się do niewielkich doniczek na przełomie lutego i marca, ale nie szybciej niż około 6-8 tygodni przed planowanym terminem sadzenia na zewnątrz. W związku z tym najlepiej wykonać to zadanie w okolicy 25 lutego, aby umieścić je w ziemi już w połowie kwietnia. Jeśli zrobisz to później, nic straconego - wciąż się przyjmie. Sadzonki można też kupić gotowe. Rośliny posiadają już wtedy kilka listków i nie są tak narażone na złą pogodę.
Gdy uważamy, że nadszedł czas na sadzenie naszej cebuli z rozsady, w pierwszej kolejności wybierz miejsce o żyznej i przepuszczalnej glebie. Przed sadzeniem spulchnij ją. Wyjmij małe rośliny z pojemników, starając się nie uszkodzić delikatnych korzeni. Powinny być silne i zdrowe. Następnie: