Odstaw w kąt mascarpone i budyń. Ten puszysty krem będzie pasował do każdego ciasta

Kremy na bazie mascarpone i budyniu od lat cieszyły się popularnością, jednak teraz, poszukując nowych smaków i tekstur, warto sięgnąć po te z białą czekoladą. Ich delikatna konsystencja i subtelny smak idealnie komponują się z różnymi wypiekami, dodając im elegancji i wyjątkowego wyglądu.

Tradycyjnie większość ciast w naszych zeszytach z przepisami opiera się na kremach budyniowych lub mascarpone, jednak warto odważyć się na nowe doświadczenia. Od teraz włącz do kuchni krem z białej czekolady. Jego delikatna, a zarazem kremowa konsystencja oraz subtelny słodki smak doda wypiekom wyrazistości.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Co ma w sobie biała czekolada? Podczas wyboru zwróć uwagę na tłuszcz kakaowy

Podstawowe składniki białej czekolady to cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku lub skondensowane, emulgatory i aromaty. Nie każda tabliczka jest jednak sobie równa. Podczas wyboru odpowiedniej nadającej się do masy warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników. Pierwszym z nich jest zawartość tłuszczu kakaowego, która powinna być wysoka, najlepiej powyżej 30%, aby zapewnić odpowiednią konsystencję i smak kremu. Należy także sprawdzić dokładnie skład produktu, aby unikać sztucznych dodatków oraz nadmiernych ilości cukru.

Biała czekolada (zdjęcie ilustracyjne)
Biała czekolada (zdjęcie ilustracyjne) (Fot. Pixabay)

Jak zrobić krem z białej czekolady? Wystarczą 3 składniki

Jeżeli mamy już wybrane odpowiednie 200 g białej czekolady potrzebujemy jeszcze:

  • 200 ml śmietanki kremówki (minimum 36% tłuszczu)
  • 50 g masła

Sposób przygotowania jest banalnie prosty:

  1. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając, aż będzie gładka i całkowicie rozpuszczona. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia.
  3. Stopniowo wlej podgrzaną śmietankę do rozpuszczonej czekolady, ciągle mieszając, aż składniki się połączą i masa stanie się gładka.
  4. Dodaj masło do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj, aż będzie całkowicie roztopione i dobrze połączone z resztą składników.
  5. Przełóż krem do miski i pozostaw do wystudzenia. Następnie umieść w lodówce na minimum 1,5 h, aby krem się schłodził i zgęstniał.
  6. Po tym czasie ubijamy mikserem.

Gotowy krem z białej czekolady będzie puszysty, kremowy i doskonale nada się do różnych ciast i deserów.

Więcej o: