Tradycyjnie większość ciast w naszych zeszytach z przepisami opiera się na kremach budyniowych lub mascarpone, jednak warto odważyć się na nowe doświadczenia. Od teraz włącz do kuchni krem z białej czekolady. Jego delikatna, a zarazem kremowa konsystencja oraz subtelny słodki smak doda wypiekom wyrazistości.
Podstawowe składniki białej czekolady to cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku lub skondensowane, emulgatory i aromaty. Nie każda tabliczka jest jednak sobie równa. Podczas wyboru odpowiedniej nadającej się do masy warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników. Pierwszym z nich jest zawartość tłuszczu kakaowego, która powinna być wysoka, najlepiej powyżej 30%, aby zapewnić odpowiednią konsystencję i smak kremu. Należy także sprawdzić dokładnie skład produktu, aby unikać sztucznych dodatków oraz nadmiernych ilości cukru.
Jeżeli mamy już wybrane odpowiednie 200 g białej czekolady potrzebujemy jeszcze:
Sposób przygotowania jest banalnie prosty:
Gotowy krem z białej czekolady będzie puszysty, kremowy i doskonale nada się do różnych ciast i deserów.