Jak przechować rosół? Zrób jedną rzecz, zanim wstawisz do lodówki. Będzie dobry nawet tydzień

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Funkcjonuje jako osobne danie, ale także jest bazą dla wielu innych potraw. Jak go przechowywać, aby się nie zepsuł? Okazuje się, że wystarczy zrobić jedną rzecz.

Niedzielny obiad nie może obejść się bez aromatycznego rosołu. Zdarza się jednak, że zrobiłyśmy go za dużo albo chcemy go przechować i przygotować z niego inną zupę. Jak przedłużyć jego świeżość? Oto sprawdzone sposoby, dzięki którym nie nabawisz się żołądkowych rewolucji.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Jak przechowywać rosół? Zrób jedną rzecz, a będzie zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni

Jeśli planujemy zjeść rosół w ciągu następnych 2 dni, spokojnie możemy trzymać go w lodówce. Wystarczy jedynie, że odczekamy, aż wywar ostygnie i dopiero potem włożymy go na półkę. Przechowywany w niskiej temperaturze dłużej zachowa świeżość i wyrazisty smak.

Czy rosół naprawdę jest zdrowy? Znajdziemy w nim wiele wartości odżywczych
Czy rosół naprawdę jest zdrowy? Znajdziemy w nim wiele wartości odżywczych Czy rosół naprawdę jest zdrowy? Znajdziemy w nim wiele wartości odżywczych Foto: guvo59/pixabay.com

Istnieje jednak sposób, aby spowolnić psucie się zupy. Jaki? Przed umieszczeniem go w lodówce, należy go odcedzić. Pozbawiony warzyw i mięsa będzie wolniej się psuł. Jeśli chcemy zyskać bazę do innych zup, warto przelać odcedzony rosół do słoików i zawekować. Jak to zrobić? Odcedzony wywar ponownie podgrzewamy, a następnie przelewamy do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Kiedy przestygną i będą zimne, wstawiamy do lodówki. W taki sposób przetrwa nawet kilka tygodni.

Czy można mrozić rosół? To świetny sposób na przechowywanie. Przetrwa nawet kilka miesięcy

Rosół możemy także zamrozić. W tym wypadku należy także odcedzić wywar i pozbyć się mięsa oraz warzyw. Następnie przelewamy go do pojemników lub woreczków strunowych, pamiętając, by nie wlewać go, aż po brzeg, ponieważ gdy zamarznie, może przerwać folię. W zamrażalniku możemy trzymać co nawet przez kilka miesięcy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.