Niedzielny obiad nie może obejść się bez aromatycznego rosołu. Zdarza się jednak, że zrobiłyśmy go za dużo albo chcemy go przechować i przygotować z niego inną zupę. Jak przedłużyć jego świeżość? Oto sprawdzone sposoby, dzięki którym nie nabawisz się żołądkowych rewolucji.
Jeśli planujemy zjeść rosół w ciągu następnych 2 dni, spokojnie możemy trzymać go w lodówce. Wystarczy jedynie, że odczekamy, aż wywar ostygnie i dopiero potem włożymy go na półkę. Przechowywany w niskiej temperaturze dłużej zachowa świeżość i wyrazisty smak.
Istnieje jednak sposób, aby spowolnić psucie się zupy. Jaki? Przed umieszczeniem go w lodówce, należy go odcedzić. Pozbawiony warzyw i mięsa będzie wolniej się psuł. Jeśli chcemy zyskać bazę do innych zup, warto przelać odcedzony rosół do słoików i zawekować. Jak to zrobić? Odcedzony wywar ponownie podgrzewamy, a następnie przelewamy do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Kiedy przestygną i będą zimne, wstawiamy do lodówki. W taki sposób przetrwa nawet kilka tygodni.
Rosół możemy także zamrozić. W tym wypadku należy także odcedzić wywar i pozbyć się mięsa oraz warzyw. Następnie przelewamy go do pojemników lub woreczków strunowych, pamiętając, by nie wlewać go, aż po brzeg, ponieważ gdy zamarznie, może przerwać folię. W zamrażalniku możemy trzymać co nawet przez kilka miesięcy.