Szybkie ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Przypomina tiramisu, ale ma dodatkowy składnik

Szybkie ciasto bez pieczenia to nieraz wybawienie, kiedy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni, a zbliżają się święta lub inna impreza. Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich i łatwych ciast. Przypomina włoskie tiramisu, ale jest tam jeszcze coś pysznego.

Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia to nie tylko sernik na zimno lub krówka. Istnieje jeszcze lepszy i jeszcze szybszy przepis, który można śmiało nazwać podrasowanym tiramisu. To ciasto robi się błyskawicznie, a oprócz składników znanych z włoskiego klasyka, znajdziemy jeszcze masę krówkową. Takie ciasto idealnie sprawdzi się w święta i na każde rodzinne spotkanie. Ty nie stracisz czasu w kuchni, a każdy z radością poprosi o dokładkę. 

Zobacz wideo

Szybkie ciasto bez pieczenia - podrasowane tiramisu

Składniki:

  • 200 ml esencjonalnej kawy, 
  • 500 g serka mascarpone, 
  • 1,5 tabliczki białej czekolady, 
  • ok. 450 g masy krówkowej, 
  • podłużne biszkopty, 
  • 700 g śmietanki kremówki, 
  • opcjonalnie odrobina likieru migdałowego.

TiramisuTiramisu Fot. pastel100 / Pixabay.com

Sposób wykonania:

  1. Kawę zaparz i przelej do rondelka. Pozostaw, żeby ostygła. Możesz dodać do niej ok. 50 ml likieru migdałowego lub amaretto. 
  2. Kiedy kawa stygnie, zajmij się kremem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem, następnie stopniowo dodawaj po łyżce serka mascarpone.
  3. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do masy ze śmietanki i sera mascarpone. Czekolada nie powinna być zbyt gorąca, inaczej masa może się zwarzyć. Wymieszaj i odstaw. 
  4. Przygotuj formę na ciasto lub tortownicę. Następnie na dno wyłóż porcję biszkoptów namoczonych w kawie. Na tę warstwę połóż połowę masy krówkowej, na nią z kolei połowę kremu. 
  5. Krem przykryj kolejną porcję namoczonych biszkoptów, rozsmaruj resztę kajmaku i dodaj porcję kremu. 

Gotowe ciasto możesz posypać gorzkim kakao lub czekoladą startą na małych oczkach. Następnie włóż do lodówki na kilka godzin, żeby całość stężała. To ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Przygotuj je na święta, a zbierzesz same pochwały w tym klasyczne "dobre, takie nie za słodkie". 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.