Ta zupa to majstersztyk. Jest tania, a smakuje lepiej niż od Gessler. Ważny jest ser

Zupa pieczarkowa to jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i nie ma w tym niczego dziwnego. Zupa pieczarkowa jest tania, bardzo łatwa w wykonaniu a z tym przepisem wychodzi tak pyszna, że nawet najlepszy szef kuchni byłby dumny z tego smaku. Przyda się ser - dzięki temu będzie kremowa i delikatna.

Jak zrobić zupę pieczarkową? To zdecydowanie jeden z najłatwiejszych przepisów na obiad i tę zupę uwielbia każdy, przynajmniej w mojej rodzinie. Zupa pieczarkowa jest błyskawiczna do zrobienia, a jeśli masz pod ręką trochę bulionu lub rosołu, to zrobisz ją w pół godziny lub mniej. Żeby zupa pieczarkowa była smaczniejsza i bardziej kremowa, warto dodać ser. Chodzi o nasze ulubione smarowidło do chleba - serek topiony.

Zobacz wideo

Zupa pieczarkowa - najlepszy przepis na szybki obiad

Składniki:

  • 700 g pieczarek,
  • 1 por,
  • ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • ok. 200 g serka topionego,
  • masło,
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
  • do podania makaron lub grzanki.

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Następnie pokrój je w kostkę. Por posiekaj. Możesz posiekać także 2 ząbki czosnku dla aromatu.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia.
  3. Dodaj pieczarki i duś całość na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
  4. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj serek topiony. Gotuj, aż serek się rozpuści.
Z czym zupa pieczarkowa jest najsmaczniejsza?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.