Zupa meksykańska jest tak pyszna, że wygoni krupniki i pomidorówki do kąta. To mięso jest esencją smaku

Przepis na zupę meksykańską powinien znać każdy miłośnik kolorowych dań i wyrazistych smaków, ale także każdy, kto tęskni za latem i wakacjami. Zupa meksykańska wbrew temu, co myśli większość, jest bardzo prosta w wykonaniu, a jak to zwykle z zupami bywa, najważniejsze jest mięso, na którym je gotujemy. Tutaj stawiamy na mięso mielone, ale nie może być pierwsze lepsze. Kurczaka i indyka zostaw do kotletów.

Zupa meksykańska wciąż nie jest tak popularna na polskich stołach, jak choćby pomidorowa lub krupnik i najwyższy czas to zmienić. O ile młodsza część naszego społeczeństwa z pewnością ochoczo wypróbuje przepis na zupę meksykańską, tak starsze osoby mogą podchodzić do tego sceptycznie. "A, bo to ostre pewnie jest", "A, bo pewnie drogie", "A po co kombinować, jak mamy polskie zupy". Czasami jednak warto wyjść poza to, co dla nas znane i względnie bezpieczne i ugotować coś, co jest nieznane, ale jak stanie się poznane, to z miejsca skradnie smakiem serca. 

Zobacz wideo

Jak zrobić zupę meksykańską? Bardzo, ale to bardzo łatwo. Tam roboty jest naprawdę minimum roboty, a co ważne - nie ma wcale dużo siekania. Podstawą jest oczywiście mięso i tutaj jednak musimy postawić na konkretne. W Meksyku po mięso z kurczaka, indyka, a nawet wieprzowinę nie sięga się aż tak często, jak u nas. Tam króluje wołowina. I właśnie mielona wołowina zadecyduje o smaku potrawy. Ważny jest także bulion - najlepiej użyć esencjonalnego wywaru z kości albo niedzielnego rosołu, ale koniecznie na solidnej porcji wołowiny. Reszta to prościzna. 

Zupa meksykańka - przepis na zupę rodem z kraju sombrero

Składniki:

  • 1,5 l gorącego bulionu (może być także rosół),
  • 500 g mielonej wołowiny, najlepiej lekko przerośniętej, 
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie,
  • 1 duża papryka,
  • pół papryczki chili,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, kminek,
  • kolendra do dekoracji.
Zupa meksykańska
Zupa meksykańska vkuslandia /Shutterstock

Jak zrobić zupę meksykańską? Sposób wykonania krok po kroku

  1. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki oliwy. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażaj.
  2. Następnie dodaj mięso mielone. Dopraw je przyprawami i zamieszaj (uważaj na ilość dodanej ostrej papryki). Następnie wlej szklankę gorącego bulionu i duś mięso przez 20 minut na średnim ogniu.
  3. Kiedy mięso się już poddusi, dodaj pomidory z puszki oraz pokrojoną w pasku lub kostkę paprykę i ostrą papryczkę (wcześniej warto usunąć nasiona) i przez kolejne 10 minut duś na wolnym ogniu, aż pomidory i papryka znacznie zmiękną.
  4. Następnie wlej resztę bulionu. Dodaj kukurydzę (odsączoną z zalewy) oraz czerwoną fasolę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  5. Gotową zupę meksykańską podawaj posypaną kolendrą i na wierzch talerza połóż łyżkę startego sera.

Taka zupa nie tylko smakuje bosko, lecz także świetnie syci i dodaje energii. Najważniejsze jest to, żeby nie bać się nowych smaków i nie ograniczać się do tego, co znajome i bezpieczne. Nie mamy nic do klasyków polskiej kuchni, przeciwnie - uwielbiamy je. Ale kiedy na spotkaniu rodzinnym zaserwujesz zupę meksykańską, każdy będzie pod wielkim wrażeniem. 

Więcej o: