Mizeria to bardzo lubiany przez Polaków dodatek do dań obiadowych, a jej smak kojarzy się z wiosennymi i letnimi spotkaniami przy stole. Przepis na mizerię niby nie zaskakuje - to cienkie plastry zielonych ogórków doprawione solą i pieprzem i wymieszane z kwaśną (najczęściej) śmietaną. Czasami dodaje się posiekaną cebulkę, czasem posiekany koperek albo szczypiorek. To jest smaczne, poprawne, ale nie robi wrażenia. Ot, mizeria - i tyle.
Moja koleżanka jednak podczas rozmowy zdradziła mi przepis na mizerię, którą od zawsze robi się u niej w domu. Przyznam, że byłam w szoku, kiedy powiedziała mi, że nie dodają do ogórków śmietany ani cebuli. Jej mizeria wydawała mi się jakimś dziwnym ogórkowym tworem. Bo jak to, ocet do mizerii? Nie wierzyłam, że to może smakować, a smakuje i to wręcz bosko. Od teraz to moja ulubiona surówka do obiadu.
Składniki:
Wskazówka: Do takiej mizerii możesz dodać także łyżeczkę jasnego sosu sojowego. Wówczas dodaj jedną łyżkę octu i nieco mniej soli. Mizeria w takiej wersji z pewnością wszystkich zaskoczy i to bardzo pozytywnie. Zamiast cukru możesz dodać także odrobin miodu lub zupełnie pominąć ten dodatek.