Koleżanka dała mi przepis na mizerię bez śmietany. Najpierw myślałam, że oszalała, teraz sama tak robię

Jak zrobić mizerię, żeby nie była znów banalnym dodatkiem do schabowego? Przepis na mizerię zna chyba każdy i większość z nas robi ją podobnie. Moja koleżanka jednak ostatnio podzieliła się ze mną swoim przepisem na mizerię. Nie daje śmietany, za to doprawia ogórki w zupełnie nietypowy sposób. Najpierw byłam w szoku, że ktoś tak robi, później także byłam w szoku, że mizeria jest taka pyszna.

Mizeria to bardzo lubiany przez Polaków dodatek do dań obiadowych, a jej smak kojarzy się z wiosennymi i letnimi spotkaniami przy stole. Przepis na mizerię niby nie zaskakuje - to cienkie plastry zielonych ogórków doprawione solą i pieprzem i wymieszane z kwaśną (najczęściej) śmietaną. Czasami dodaje się posiekaną cebulkę, czasem posiekany koperek albo szczypiorek. To jest smaczne, poprawne, ale nie robi wrażenia. Ot, mizeria - i tyle. 

Moja koleżanka jednak podczas rozmowy zdradziła mi przepis na mizerię, którą od zawsze robi się u niej w domu. Przyznam, że byłam w szoku, kiedy powiedziała mi, że nie dodają do ogórków śmietany ani cebuli. Jej mizeria wydawała mi się jakimś dziwnym ogórkowym tworem. Bo jak to, ocet do mizerii? Nie wierzyłam, że to może smakować, a smakuje i to wręcz bosko. Od teraz to moja ulubiona surówka do obiadu. 

Zobacz wideo

Jak zrobić mizerię, żeby zaskoczyć domowników? Śmietanę zostaw w lodówce

Składniki:

  • ok. 500 g ogórków gruntowych,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • 2 łyżki octu, spirytusowego, jabłkowego lub winnego z białego wina,
  • sól, pieprz, odrobina cukru.

Przepis na mizerię bez śmietany - sposób wykonania:

  1. Ogórki obierz i cienko pokrój. Możesz też zetrzeć na tarce, ja jednak wolę nieco grubsze plastry. Następnie przełóż do miski. Oczywiście jeśli nie chcesz obierać ogórków, nie musisz tego robić. Ważne jest jednak, by je dokładnie oczyścić. 
  2. Do ogórków dodaj płaską łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by ogórki puściły wodę. Kiedy tak już się stanie, odlej ją i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Do ogórków dodaj ocet, cukier i pieprz. Dokładnie wymieszaj i podawaj. Taka mizeria najlepiej smakuje po kilkunastu minutach, kiedy składniki się połączą. 

Wskazówka: Do takiej mizerii możesz dodać także łyżeczkę jasnego sosu sojowego. Wówczas dodaj jedną łyżkę octu i nieco mniej soli. Mizeria w takiej wersji z pewnością wszystkich zaskoczy i to bardzo pozytywnie. Zamiast cukru możesz dodać także odrobin miodu lub zupełnie pominąć ten dodatek.

Jeśli mizeria to:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.