Kluski leniwe to jedna z flagowych potraw kuchni polskiej. W niektórych regionach kraju znana jest pod nazwą "pierogi leniwe" lub po prostu "leniwe". W klasycznej wersji przyrządza się ją na bazie twarogu, jaj oraz mąki. Część przepisów dopuszcza również dodanie opcjonalnego składnika w postaci ugotowanych ziemniaków. Daniem można się zajadać zarówno na słodko, jak i słono, jednak mało kto słyszał o wersji z... batatami.
Leniwe z batatami, cynamonem i kardamonem to oryginalny pomysł na klasyczne danie. Kluski w takiej wersji wychodzą wyjątkowo miękkie, delikatne i pyszne. Jedna porcja dostarczy nam nie tylko walorów smakowych, ale i wielu wartości odżywczych. To świetna propozycja na codzienny obiad dla siebie i bliskich.
Składniki:
W pierwszym etapie przygotowań podpiecz bataty w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza. Po 40 minutach wyjmij miękkie warzywa i odstaw je na chwilę do ostygnięcia. Obierz je ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, po czym wrzuć do blendera lub malaksera i zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
Do powstałej masy dodaj jajka, twaróg, sól, kardamon, cynamon oraz imbir, po czym ponownie wszystko zmiksuj. Mieszankę przelej do miski, a następnie połącz z mąką. Blat lub stół oprósz odrobiną mąki, a w kolejnym kroku wyrób na nim ciasto na kluski. Podziel je na kilka części, a każdą z nich zroluj i pokrój pod kątem na niewielkie kawałki.
Prawie gotowe leniwe wrzucaj partiami do osolonego wrzątku. Gotuj je przez trzy minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, a na koniec wyławiaj je przy pomocy łyżki cedzakowej. Na patelni roztop masło. Dodaj cynamon, wymieszaj i wylej całość na kluski. W ostatnim etapie możesz dodatkowo udekorować je siekanymi orzechami oraz innymi dodatkami. Smacznego!