Kluski leniwe w takiej odsłonie zaskoczą nawet najbardziej wytrawnych koneserów kuchni polskiej

Przepis na kluski leniwe z batatami to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Danie wychodzi lekkie, pachnące przyprawami korzennymi i niebiańsko miękkie. Przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jak je przygotować? Bardzo prosto.

Kluski leniwe to jedna z flagowych potraw kuchni polskiej. W niektórych regionach kraju znana jest pod nazwą "pierogi leniwe" lub po prostu "leniwe". W klasycznej wersji przyrządza się ją na bazie twarogu, jaj oraz mąki. Część przepisów dopuszcza również dodanie opcjonalnego składnika w postaci ugotowanych ziemniaków. Daniem można się zajadać zarówno na słodko, jak i słono, jednak mało kto słyszał o wersji z... batatami.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Leniwe pierogi w nowej odsłonie. Kluczem są te nietypowe dodatki

Leniwe z batatami, cynamonem i kardamonem to oryginalny pomysł na klasyczne danie. Kluski w takiej wersji wychodzą wyjątkowo miękkie, delikatne i pyszne. Jedna porcja dostarczy nam nie tylko walorów smakowych, ale i wielu wartości odżywczych. To świetna propozycja na codzienny obiad dla siebie i bliskich.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 400 g twarogu,
  • 2 bataty,
  • 2 jajka,
  • masło,
  • przyprawy: sól, kardamon, cynamon, imbir,
  • opcjonalnie: siekane orzechy, suszone banany.

Kluski leniwe z batatami. Sposób przygotowania

W pierwszym etapie przygotowań podpiecz bataty w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza. Po 40 minutach wyjmij miękkie warzywa i odstaw je na chwilę do ostygnięcia. Obierz je ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, po czym wrzuć do blendera lub malaksera i zmiksuj na gładką, jednolitą masę.

Do powstałej masy dodaj jajka, twaróg, sól, kardamon, cynamon oraz imbir, po czym ponownie wszystko zmiksuj. Mieszankę przelej do miski, a następnie połącz z mąką. Blat lub stół oprósz odrobiną mąki, a w kolejnym kroku wyrób na nim ciasto na kluski. Podziel je na kilka części, a każdą z nich zroluj i pokrój pod kątem na niewielkie kawałki. 

Prawie gotowe leniwe wrzucaj partiami do osolonego wrzątku. Gotuj je przez trzy minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, a na koniec wyławiaj je przy pomocy łyżki cedzakowej. Na patelni roztop masło. Dodaj cynamon, wymieszaj i wylej całość na kluski. W ostatnim etapie możesz dodatkowo udekorować je siekanymi orzechami oraz innymi dodatkami. Smacznego!

Więcej o: