Przepis na chłodnik jakiego jeszcze nie jadłeś. Zrobisz go z najmodniejszego owocu ostatnich lat

Choć większości z nas chłodnik kojarzy się z warzywami, to warto przygotować go z tego konkretnego owocu. Równie świetnie sprawdzi się na upalne dni, a na dodatek zaskoczy twoją rodzinę smakiem i pięknym wyglądem. Oto przepis na chłodnik z awokado.

Chłodnik to strzał w dziesiątkę, gdy na dworze jest gorąco, a nam niezbyt chce się jeść, ale przecież coś zjeść trzeba. Ten przygotowany z awokado wygląda pięknie, a jeszcze lepiej smakuje. Na dodatek świetnie chłodzi i doskonale orzeźwia. Podpowiadamy, jak go zrobić.  

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Chłodnik z awokado - przepis. Modne danie, które super się prezentuje i pysznie smakuje 

Chłodnik z awokado to przepis dla tych, którzy kochają ten owoc, ale też dla tych, którzy do tej pory nie mogli przekonać się do tego specyficznego smaku. Taki chłodnik zaskakuje tym, jak wygląda, ale i jak smakuje. Nawet ci, którzy najbardziej odmawiali jedzenia awokado, będą zachwyceni tym chłodnikiem. To zupełnie inny wymiar smaku niż ten z past z awokado z jajkiem, które nie przypadają do gustu każdemu.

Składniki: 

  • 4 miękkie awokado
  • 2 średnie ogórki, 
  • kilka rzodkiewek, 
  • dwie cebulki dymki, 
  • sok wyciśnięty z dużej cytryny, 
  • posiekany koperek, 
  • szklanka kefiru, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • kilka plastrów boczku, 
  • oliwa,  
  • sól i pieprz,  
  • szczypta chilli. 

Przepis na chłodnik z awokado, który pokocha twoja rodzina. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Z awokado wyjmij miąższ za pomocą łyżki i włóż do miski. Następnie dodaj sok z cytryny, obrany czosnek i całość zmiksuj na papkę.  
  2. Dodaj posiekane ogórki, rzodkiewkę i ponownie zmiksuj, ale tylko chwilkę, by warzywa nie rozpadły się całkowicie.  
  3. Dodaj kefir, dołóż posiekaną dymkę razem ze szczypiorkiem. Dopraw do smaku przyprawami, posiekanym koperkiem i serwuj z chipsem z boczku. Smacznego! 
Więcej o: