Dodaj do mizerii to warzywo z rosołu. Każdy, kto spróbuje tej wersji, nigdy więcej zrobi inaczej

Mizeria to najpopularniejszy dodatek do kotleta czy mięsnego sosu. Nic dziwnego, bo jej przygotowanie jest banalnie proste, a ona naprawdę pyszna. I choć jest wiele metod robienia mizerii, to nie spotkałam się jeszcze z tym, by ktoś robił ją tak jak ja - z dodatkiem tego składnika, bez którego nie wyobrażam sobie rosołu.

Mizeria z dodatkiem pora to najlepszy dodatek do obiadu, jaki kiedykolwiek spróbujecie. Przygotowana z tym dodatkiem zyskuje nowy wymiar smaku i po prostu nie sposób się jej oprzeć. Co należy wkroić do mizerii, by smakowała jeszcze lepiej? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Mizeria z porem - fanaberia czy obłędny pomysł? Zdecydowanie to drugie 

Dla większości z nas podstawą mizerii są ogórki, śmietana oraz trochę cebuli. Warto jednak trochę poeksperymentować, a przekonałam się o tym na własnej skórze. Postanowiłam dodać do mizerii warzywo, bez którego nie da się ugotować rosołu. Mowa tu o porze. Okazało się, że całkowicie odmienia smak tego dodatku do obiadu. Mizeria stała się o wiele bardziej wyrazista i nabrała charakteru. 

Składniki: 

  • 2-3 ogórki, 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • biała część pora, 
  • 1/3 cebulki dymki, 
  • łyżka octu jabłkowego, 
  • pół łyżeczki cukru, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • koperek (opcjonalnie). 

Mizeria z porem - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku  

Przygotowanie mizerii jest banalnie proste. Moim zdaniem najważniejsze są jednak proporcje. Warto je zachować, by smaki nie konkurowały ze sobą, a doskonale się łączyły, tworząc pyszny dodatek do obiadu. Jak zabrać się za przygotowanie mizerii z porem? Oto przepis.  

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki umyj, obierz i pokrój je w cienkie plasterki. 
  2. To samo zrób z porem. Obierz cebulkę i 1/3 warzywa skrój w drobną kostkę. Wrzuć pokrojone warzywa do dużej miski i posyp je odrobiną soli. 
  3. Jogurt naturalny wymieszaj z sokiem z cytryny, octem jabłkowym oraz cukrem. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wlej przygotowany sos do warzyw. Jeśli masz koperek, posiekaj go i wrzuć do miski.  
  4. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Smacznego!  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.