Kiedy solić wodę na ziemniaki? Ten moment jest kluczowy. Inaczej skutecznie wypłuczesz witaminy

Tego, że Polska ziemniakiem stoi, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Podawany w różnych formach stanowi nieodzowny dodatek do codziennego obiadu. Dlatego może szokować nas fakt, że wiele osób nie wie, jak powinno się gotować ziemniaki w prawidłowy sposób. Sprawdź, czy popełniasz te błędy.

Gotowanie ziemniaków to pozornie najprostsza czynność na świecie. Okazuje się jednak, że możemy popełnić wiele błędów podczas tego procesu i w znaczący sposób pogorszyć ich smak. Mowa tutaj o dwóch momentach. 

Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Kiedy solić wodę na ziemniaki? Wiele osób popełnia fatalny błąd

Chcąc ugotować ziemniaki, działamy według dobrze nam znanego schematu. Zazwyczaj najpierw je myjemy, później obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy, stawiamy garnek na palnik i czekamy, aż się ugotują. Okazuje się jednak, że w taki sposób pozbawiamy nasze warzywa cennych wartości odżywczych. Zbyt długie gotowanie powoduje, że witaminy wypłukują się i zamiast w ziemniaku zostają w wodzie. Możemy łatwo to zmienić, gdyż wystarczy, że włożymy ziemniaki do wrzącej wody i posolimy je kiedy zmiękną. W tak przygotowanych ziemniakach od razu wyczuwa się różnicę w smaku.

Jak powinno się gotować ziemniaki? Czas może być sprzymierzeńcem, ale i wrogiem

Poza włożeniem warzyw do wrzącej wody i posoleniem ich kiedy zmiękną, przyjrzyjmy się czasowi ich gotowania. Znany i lubiany sposób "na oko" nie zawsze się sprawdza, a nikt nie przepada za przegotowanymi ziemniakami. Warto zapamiętać, że gotujemy je w zależności od rozmiaru i wieku: młode, obrane, do średniego rozmiaru 15-20 minut, a starsze, większe i w mundurkach 30 minut. Pod koniec gotowania najlepiej sprawdzić, czy są miękkie, nakłuwając je widelcem. 

Gotowanie ziemniaków
Gotowanie ziemniaków karimitsu/iStock

Jak powinno się gotować ziemniaki? Świetny sposób na przegotowane "pyrki"

Kiedy już niechcący przegotujemy ziemniaki, przyrządźmy z nich pyszne purée, które zasmakuje całej rodzinie. Wystarczy, że do garnka z odcedzonymi ziemniakami dodasz trochę mleka, masła i soli i utłuczesz je, aż uzyskają puszystą konsystencję. Aby trochę podkręcić smak ziemniaków, możesz dodać do nich posiekaną natkę pietruszki, koperek lub podsmażoną na złoto cebulkę. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.