Doprawiona i chrupka. Taka będzie młoda kapusta, jeśli przyrządzisz ją w odpowiedni sposób

Sezon na młodą kapustę nie trwa długo, dlatego wykorzystać ten czas najlepiej jak się da. Pyszne warzywo doskonale sprawdzi się jako główny dodatek do dań obiadowych. W połączeniu z kilkoma prostymi składnikami smakuje wyśmienicie - świeżo, chrupko i aromatycznie.

Młoda kapusta pojawia się w sklepach i na straganach w okresie od maja do sierpnia. Sezon na nią kończy się szybciej, niż byśmy tego chcieli, dlatego warto już teraz zacząć się nią zajadać. Świetnie sprawdzi się jako zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Jeśli przyrządzimy ją w odpowiedni sposób, możemy być pewni, że przysmak błyskawicznie zniknie ze stołu.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Młoda kapusta w połączeniu z tym dodatkiem robi furorę. W okamgnieniu znika z talerzy

Młoda kapusta będzie smakowała wyśmienicie, jeżeli wzbogacimy ją o kilka dodatków. Kluczem do sukcesu w tym przypadku będzie wędzony boczek oraz aromatyczne przyprawy. Podsmażenie i podduszenie kapusty z tymi składnikami gwarantuje, że efekt końcowy zasmakuje nawet największym niejadkom. Koniecznie zapisz sobie ten przepis na później!

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula biała lub czerwona,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka tłuszczu (najlepiej smalcu),
  • siekany koperek lub szczypiorek,
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz,
  • opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej, kiełbasa.

Młoda kapusta podsmażana z boczkiem. Sposób przygotowania

Zacznij od opłukania i oczyszczenia, a następnie poszatkowania kapusty. Pozostałe warzywa również opłucz. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, z kolei boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Przygotuj duży rondel. Na jego dnie umieść smalec, po czym rozgrzej go i podsmaż na nim pokrojone mięso. W momencie, gdy boczek się przyrumieni, wrzuć do garnka cebulę i podsmaż ją na złocisty kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek oraz startą marchewkę.

Chwilę wszystko podsmażaj, a w kolejnym kroku dorzuć jeszcze kapustę, koperek lub szczypiorek oraz przyprawy. Duś całość na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Dla pogłębienia smaku możesz doprawić ją odrobiną gałki muszkatołowej lub wzbogacić o dodatek aromatycznej kiełbasy, np. myśliwskiej. Gotową kapustę podawaj na ciepło z daniem głównym. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.