Szybki deser bez pieczenia? Zblenduj wafle ryżowe z bananem. "To szaleństwo" wciągną nawet marudy

Nachodzi cię nagła ochota na coś słodkiego albo potrzebujesz awaryjnego deseru, a pod ręką nie masz składników na ciasto ani czasu na pieczenie? Złap za blender i zmiksuj... wafle ryżowe. To idealny szybki deser bez pieczenia, a zajadać się nim będą nawet wybredne dzieciaki.

Deser wcale nie musi być skomplikowany, by zachwycić. Czasem do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników, a czasem nawet resztek prosto z lodówki. Polskim przykładem mogą być bajaderki, czyli idealny ratunek dla zakalca. Kulki z ciasta to nie wszystko, okazuje się bowiem, że podobną słodką przekąskę możesz też zrobić z wafli ryżowych.

Zobacz wideo Suflet czekoladowy według Davida Gaboriaud

Co słodkiego można zrobić w 5 minut? Zblendowała wafle ryżowe i banana. "To szaleństwo"

Pomysłem na nietypowy deser podzieliła się Emily Jensen, Instagramerka, która w sieci publikuje mnóstwo przepisów na zdrowe przekąski idealne także dla dzieci. Profil w mediach społecznościowych prowadzi razem z mężem, który jest dietetykiem. Jakiś czas temu pokazała, jak zrobić pyszny i słodki deser z wafli ryżowych. Choć brzmi to dość dziwnie, to efekt jest naprawdę bajecznie pyszny. Co najważniejsze, mogą się nim zajadać także dzieciaki.

Co? To szaleństwo, ale jaki świetny pomysł!
Muszę to zrobić.
Wygląda przepysznie.
 

Szybki deser bez pieczenia. Zrobisz go z wafli ryżowych

Ryżowe kulki są banalnie proste, a co najważniejsze, nie wymagają ani piekarnika, ani miksera. Wystarczy blender. Nie potrzebujesz dodatkowego cukru, dzięki daktylom i bananowi deser jest już wystarczająco słodki. Idealnie sprawdzi się mocno dojrzały banan. Do polewy możesz wykorzystać także czekoladę mleczną, choć pamiętaj, że w tej wersji przekąska będzie słodsza.

Potrzebne składniki:

  • 8-10 wafli ryżowych,
  • 1 banan,
  • 5 daktyli (bez pestek)
  • 3-4 łyżki masła orzechowego (ok. 80 g),
  • gorzka czekolada do polewy (ok. 100-150 g).

Do pojemnika blendera wrzuć wafle ryżowe. By było łatwiej je zblendować, możesz je pokruszyć na mniejsze kawałki lub dodawać wafle stopniowo, jeśli pojemnik jest mały. Dodaj banana, daktyle i masło orzechowe i zblenduj na gładką masę. Z "ciasta" ulep kulki i wstaw do lodówki. Dzięki temu polewa szybciej zastygnie i nie będzie się lać. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę. Ryżowe kulki nadziej na wykałaczkę lub patyk do szaszłyków i zanurz w czekoladzie. Odstaw do stężenia czekolady. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Robisz desery z przepisów z Instagrama?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.