Zamiast zawijać gołąbki, robię "polską quesadillę". Znika w 15 minut, a przepis już robi furorę

Gołąbki nie mają sobie równych, z tym zapewne zgodzi się cała masa miłośników tego dania. A już zawinięte w młodą kapustę biją na głowę wszystko. Dania wymagające nieco pracy mają to do siebie, że szybko pojawiają się ułatwienia. Tak jest w przypadku gołąbkowych pierogów. Jak zrobić pierogi a la gołąbki?

Co mają wspólnego pierogi i gołąbki? Mięso w kapuście kojarzy się niemal wyłącznie z gołąbkami, nic bardziej mylnego. Danie, które można spokojnie nazwać "polską quesadillą", przypomina nieco pierogi, a nieco gołąbki. Świetnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu ani ochoty na lepienie czy zawijanie w kapustę.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Gołąbki na szybko? Zrób je jak pierogi

Gołąbki to polska specjalność, choć zawijanie mięsa w kapustę nie jest zarezerwowane wyłącznie dla nas. Takie potrawy, w wielu różnych wariacjach, pojawiają się na całym świecie. Danie to ma jednak to do siebie, że wymaga sporo czasu i wprawy w zawijaniu gołąbków tak, by nie rozpadły się w czasie gotowania. Kto choć raz próbował, ten wie, że bywa to trudne, szczególnie gdy robi się je pierwszy raz w życiu. Nic dziwnego, że pojawiają się takie propozycje, jak gołąbki bez zawijania. Tym razem jednak proponujemy jeszcze inną wariację na obiad - gołąbkowe pierogi.

Co zamiast gołąbków? Zrób pierogi a la gołąbki. Są równie pyszne, a o wiele prostsze

Gołąbkowe pierogi możesz usmażyć na patelni, ale też upiec w piekarniku. Podobnie jak w przypadku klasycznych gołąbków, warto zacząć od zmiękczenia kapusty. Najlepiej sprawdzi się młoda, choć nie ma przeszkód, by sięgnąć po klasyczną. Wybierz jednak małą główkę, a z pozostałej części sparzonej kapusty i mięsa możesz zrobić farsz i zamrozić go, świetnie też sprawdzi się do kotlecików lub do zupy. Co ważne, do farszu możesz dodać też ryż, który został ci z wczorajszego obiadu. Zmniejsz tylko ilość mięsa.

Gołąbki (zdjęcie ilustracyjne)Gołąbki (zdjęcie ilustracyjne) fot.istock/roman023

Potrzebne składniki:

  • 1 główka małej młodej kapusty,
  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego),
  • 2 średnie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka i 1 do "panierowania",
  • przyprawy do mięsa - ulubione, np. pieprz ziołowy, cząber, słodka papryka,
  • sól i pieprz - do smaku,
  • opcjonalnie: jajko i mąka do obtaczania.

W dużym garnku zagotuj wodę. Wytnij głąb i sparz kapustę, by liście zmiękły. Wyciągnij na talerz i odstaw do przestudzenia. W międzyczasie zetrzyj na tarce cebule lub pokrój w bardzo drobną kostkę. Do miski wrzuć mięso, dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj jajka, ulubione przyprawy, a także sól i pieprz. Wyrób ręką na gładką masę. Powinna być nieco rzadsza od tej na kotlety mielone. Jeśli będzie za rzadka, dodaj trochę bułki tartej.

Przygotuj liście kapusty. Na środku każdego z nich wyłóż porcję mięsa i złóż na pół tak, jak pierogi. Najlepiej robić to na desce. Uważaj, by nie przesadzić z mięsem, kapuściany pieróg musi być stabilny i stosunkowo płaski. Tak zlepione "pierogi" posmaruj roztrzepanym w miseczce jajkiem i ułóż na blaszce. Polej odrobiną oliwy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Gołąbkowe pierogi możesz też usmażyć na patelni, wcześniej obtaczając je w jajku i odrobinie mąki. Smaż, aż mięso będzie gotowe, a sam pierożek złoty i chrupiący. Możesz je podawać ze śmietaną lub z sosem pomidorowym do gołąbków. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Gołąbki czy pierogi - co wolisz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.