Ciasto drożdżowe z truskawkami, które z kilometra pachnie latem. Jeszcze ciepłe ma smak dzieciństwa

Ciasto drożdżowe z truskawkami to dla wielu z nas smak dzieciństwa. A gdyby tak pozwolić sobie na powrót do przeszłości? To bananie proste w przygotowaniu ciasto pokocha cała twoja rodzina.

Sezon na truskawki wystartował, więc warto biec na zakupy lub do ogrodu, by móc przygotować to obłędnie pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami. Czekam cały rok na świeże owoce, by móc się nim zajadać w najlepsze. Oto mój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z owocami.  

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto drożdżowe z truskawkami. Prosty przepis z gwarancją jakości 

Jeśli zrobisz ciasto drożdżowe z truskawkami z mojego przepisu, możesz mieć pewność, że będzie pyszne. Robiłam je już milion razy i zawsze się udaje. Rodzina i znajomi zajadają się nim w najlepsze. Na szczęście przygotowuje się je bardzo szybko, więc jeśli jedna porcja zniknie z talerza, zaraz możesz przygotować drugą. A najlepiej od razu upiecz dwie blachy. 

Składniki: 

  • dwie szklanki mąki pszennej, 
  • pół opakowania świeżych drożdży, 
  • pół szklanki cukru drobnego, 
  • pół kostki masła, 
  • 5 żółtek,
  • opakowanie cukru waniliowego lub zapach waniliowy, 
  • 1,5 szklanki mleka minimum 2 proc., 
  • około 1 kg świeżych truskawek

Obłędnie pyszne ciasto drożdżowe z owocami. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki oraz połową ciepłego mleka. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Odczekujemy około 15 minut, by zaczyn nieco urósł. 
  2. Roztapiamy masło i studzimy je. Żółtka ucieramy z cukrem i solą. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy drożdże, żółtka i pozostałe składniki. Ciasto powinno lekko się kleić. Dodajemy odrobinę mąki, jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 
  3. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na cieście. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, program góra-dół. Gdy wystygnie, możemy posypać je cukrem pudrem. Smacznego!
Ciasto drożdżowe z jakimi owocami pieczesz najczęściej?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.