Miód twardnieje? Wszystko przez częsty błąd. Tak pozostanie płynny na dłużej

Krystalizacja miodu jest procesem zupełnie naturalnym i zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Nie każdy jednak lubi twardy miód. Wystarczy uważać na jeden częsty błąd. Co zrobić, żeby miód się nie skrystalizował?

Twardy miód dla niektórych jest prawdziwą kuchenną zmorą. Oczywiście można sięgnąć po starą i skuteczną metodę i podgrzać słoik np. w kąpieli wodnej. Temperatura sprawi, że kryształki się rozpuszczą, a miód wróci do płynnej formy. Jest to jednak dość męczące i zajmuje sporo czasu. Czy da się temu jakoś zapobiec? Dlaczego miód się krystalizuje i co zrobić, żeby do tego nie doszło?

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Dlaczego miód się krystalizuje? To naturalny proces. Tak odróżnisz prawdziwy miód od sztucznego

Wbrew pozorom krystalizacja nie świadczy o słabej jakości miodu ani tym bardziej o jego zepsuciu. Twardnienie zachodzi w każdym naturalnym miodzie, choć w przypadku niektórych rodzajów proces ten przebiega wolniej. Stopniowe gęstnienie aż do formy stałej może trwać od kilku dni to nawet kilku miesięcy, wszystko zależy od zawartości glukozy. Im więcej glukozy i mniej fruktozy, tym szybciej twardnieje. Brak krystalizacji to z kolei znak, że w składzie przeważają woda i biały cukier.

Na proces krystalizacji wpływ ma także przechowywanie miodu. Trzymanie go w lodówce i kilkukrotne w ciągu dnia wyjmowanie na blat naraża go na częste zmiany temperatury, które z kolei sprawiają, że cukry zaczynają się krystalizować szybciej. Miody o dużej zawartości glukozy, np. rzepakowy, mogą stwardnieć nawet po kilku dniach. Miód akacjowy, który ma znacznie więcej fruktozy, skrystalizuje się z kolei dopiero po kilku miesiącach. Nie wszyscy jednak lubią, gdy miód jest twardy. Co wtedy?

Prawdziwy, naturalny miód ulega procesowi krystalizacji.Prawdziwy, naturalny miód ulega procesowi krystalizacji. zdjęcie ilustracyjne, CalypsoArt, iStock

Co zrobić, żeby miód się nie skrystalizował? Uważaj na częsty błąd

Miód warto trzymać w stałej temperaturze ok. 18 stopni lub niższej. Gdzie przechowywać miód? Idealne będzie miejsce suche i zacienione, z daleka od wilgoci, światła słonecznego, ale też gwałtownych zmian temperatur. Słoik z miodem trzymaj np. w spiżarni, piwnicy lub chłodnej szafce, która nie stoi przy lodówce i kuchence. Dobrym miejscem są też drzwi lodówki, w szczególności dla miodów, które mogą sfermentować, a więc m.in. rzepakowego czy nawłociowego. Pamiętaj też o tym, by szczelnie zamykać słoik i unikać kontaktu z wodą. Nakładaj go suchą i czystą łyżeczką. Skrystalizowany miód podgrzewaj w ciepłej, ale nie wrzącej wodzie. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Kupujesz miód w sklepach?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.