Sezon na truskawki zaczyna się w maju i trwa zazwyczaj do lipca. Niestety owoce te mają jedna wadę - szybko się psują. Jak przechowywać truskawki i co zrobić, żeby przedłużyć ich świeżość? Okazuje się, że wystarczy łyżeczka tego produktu, a nie będą pleśnieć i gnić.
Pamiętajmy, że po przyjściu do domu truskawki należy wyjąć z foliowej torebki, bo brak dostępu do powietrza to krótka droga do psucia się owoców. Warto także je przebrać, a nadgniłe egzemplarze wyrzucić do kosza. Istotne jest także to, by nie odrywać szypułek, bo to one chronią truskawki przed zepsuciem.
Po przebraniu truskawek należy umieścić je w misce i zalać wodą, a następnie dodać łyżkę octu jabłkowego. Owoce namaczajmy przez około 3 minuty. Następnie należy je wyłożyć na ścierkę i pozostawić, by wyschły. Tak przygotowane truskawki zachowają świeżość co najmniej kilka dni.
Truskawki z powodzeniem można mrozić, lecz zanim wrzucimy je do zamrażalnika, należy dobrze je przebrać. Owoce nie powinny być uszkodzone ani rozmiękłe. Następnie myjemy je, odsączamy na durszlaku i przekładamy na papierowy ręcznik. Należy poczekać, aż będą suche, bo w innym wypadku po zamrożeniu zrobi się z nich lodowa breja. Przed włożeniem ich do zamrażarki, należy usunąć szypułki i przełożyć owoce do plastikowych pojemników lub woreczków strunowych. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.