Samo mycie nie wystarczy. Dodaj łyżeczkę, a truskawki dłużej będą świeże. Nie popsują się tak szybko

Jak przechowywać truskawki, aby się nie psuły? To owoce, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Najczęściej jemy je samodzielnie, ale stanowią także składnik wielu deserów i ciast. Zdarza się jednak, że nieodpowiednio przechowywane zaczynają pleśnieć. Jak temu zapobiec?

Sezon na truskawki zaczyna się w maju i trwa zazwyczaj do lipca. Niestety owoce te mają jedna wadę - szybko się psują. Jak przechowywać truskawki i co zrobić, żeby przedłużyć ich świeżość? Okazuje się, że wystarczy łyżeczka tego produktu, a nie będą pleśnieć i gnić.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Jak myć truskawki, aby nie spleśniały? Oto sprawdzony patent. Dodaj jeden produkt, a zachowają świeżość znacznie dłużej

Pamiętajmy, że po przyjściu do domu truskawki należy wyjąć z foliowej torebki, bo brak dostępu do powietrza to krótka droga do psucia się owoców. Warto także je przebrać, a nadgniłe egzemplarze wyrzucić do kosza. Istotne jest także to, by nie odrywać szypułek, bo to one chronią truskawki przed zepsuciem.

Jak prawidłowo myć truskawki?
Jak prawidłowo myć truskawki? Jak prawidłowo myć truskawki? Fot. pexels.com / Shvetsa

Po przebraniu truskawek należy umieścić je w misce i zalać wodą, a następnie dodać łyżkę octu jabłkowego. Owoce namaczajmy przez około 3 minuty. Następnie należy je wyłożyć na ścierkę i pozostawić, by wyschły. Tak przygotowane truskawki zachowają świeżość co najmniej kilka dni.

Jak przechowywać truskawki? Czy można je mrozić? Pamiętaj o jednej rzeczy, a będziesz cieszyć się nimi o każdej porze roku

Truskawki z powodzeniem można mrozić, lecz zanim wrzucimy je do zamrażalnika, należy dobrze je przebrać. Owoce nie powinny być uszkodzone ani rozmiękłe. Następnie myjemy je, odsączamy na durszlaku i przekładamy na papierowy ręcznik. Należy poczekać, aż będą suche, bo w innym wypadku po zamrożeniu zrobi się z nich lodowa breja. Przed włożeniem ich do zamrażarki, należy usunąć szypułki i przełożyć owoce do plastikowych pojemników lub woreczków strunowych. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: