• Link został skopiowany

Najpierw piekę, potem wrzucam do garnka. Mój przepis na leczo kocha nawet teściowa

Jak zrobić leczo? To jedno z ulubionych dań Polaków i chociaż wywodzi się z Węgier, z wielką przyjemnością zajadamy się spolszczoną wersją potrawy z cukinii i papryki. Przepis na leczo jest bardzo prosty, ja jednak robię je troszkę inaczej. Używam dobrej jakości mięsa i stosuję trik z papryką. Smakuje tak, że w sezonie muszę robić je dwa razy w tygodniu - inaczej rodzina jest niepocieszona.
Prosty i szybki przepis na leczo z papryki
fot. ArtCookStudio / iStock.com

Przepis na leczo jest bardzo prosty i w zasadzie pozwala na dużą dowolność, jeśli chodzi i proporcje, przyprawy lub użycie konkretnych składników. Oczywiście nie może zabraknąć, cukinii, pomidorów, solidnej wkładki i oczywiście papryki. Jednak zanim włożę paprykę do garnka z resztą składników, wkładam ją do piekarnika i piekę, aż miejscami stenie się niemal czarna. Ten smak i aromat pokochają wszyscy, który zrobią leczo z tego przepisu

Zobacz wideo

Jak zrobić leczo? Przyda się duży garnek i gorący piekarnik

Składniki:

  • 3 papryki, najlepiej czerwone,
  • 3 średnie cukinie,
  • 300 g kiełbasy (najlepiej wędzonej),
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 kg pomidorów lub 800 ml passaty,
  • 2 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszone oregano,
  • smalec do smażenia.

Przepis na leczo z pieczoną papryką - sposób wykonania:

  1. Zacznij od upieczenia papryk. Przekrój je na pół i wyjmij gniazda nasienne. Następnie ułóż je na blaszce (możesz delikatnie skropić je oliwą) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz je do momentu, aż skórka będzie mocno przypieczona, miejscami nawet czarna. Następnie usuń skórkę a miąższ pokrój.
  2. Przygotuj szeroki garnek lub duży rondel i rozgrzej w nim łyżkę smalcu. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę podsmażaj. Kiełbasę pokrój, podobnie pokrój boczek i dodaj do cebuli. Podsmażaj, aż się zarumienią. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i sparzone, pokrojone w kostkę pomidory lub passatę. Dodaj także upieczoną paprykę.
  3. Całość duś na niewielkim ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dopraw do smaku przyprawami i duś jeszcze przez 5 minut. Leczo najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa.

Niektórzy do tej potrawy dodają jeszcze pieczarki, czasami także ziemniaki. Oczywiście możesz dodać te składniki, ja jednak nie uważam je za niezbędne. Jeśli jednak chcesz dodać mocy swojemu leczu, dodaj posiekaną papryczkę chili. To wyniesie smak potrawy na wyższy poziom. 

Więcej o: