-
Haps
-
Jak przygotować
- Racuchy nie mają z nimi szans. Te placuszki są obłędnie puszyste i smakują jak marzenie
Racuchy nie mają z nimi szans. Te placuszki są obłędnie puszyste i smakują jak marzenie
Placuszki sernikowe są tak pyszne, że aż na samą myśl cieknie mi ślinka. Przepis na te delikatne placuszki jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jak raz spróbujesz placuszków sernikowych, na dobre zapomnisz o racuchach - są dużo smaczniejsze.
Placki sernikowe lub jak kto woli - mini serniczki z patelni to idealny przepis na śniadanie lub słodki podwieczorek. Jeśli chcesz zjeść coś smacznego i przy okazji nie stać długo przy kuchence, ten przepis będzie dla ciebie idealny. Placuszki wychodzą mięciutkie, puszyste i delikatne jak chmurka. Najlepiej smakują z domową konfiturą lub owocami i cukrem pudrem. Musisz ich spróbować.
Placuszki sernikowe - przepis na obłędne słodkości
Składniki:
- 250 g twarogu, najlepiej półtłustego,
- 3 jajka,
- 3 żółtka,
- 3 czubate łyżki mąki,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego,
- tłuszcz do smażenia,
Placuszki sernikowe - sposób wykonania:
- Twaróg przełóż do miski. Dodaj mąkę oraz żółtka i całość rozgnieć widelcem lub zmiksuj mikserem na niskich obrotach.
- Białka ubij na sztywną pianę. Kiedy białka będą już sztywne, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj, aż uzyskasz gładką i lśniącą bezę.
- Ubitą pianę dodawaj partiami do twarogu i delikatnie wymieszaj. Następnie rozgrzej patelnię i dodaj niewielką ilość tłuszczu.
- Placuszki smaż na mocnym ogniu, ale na umiarkowanej mocy palnika. Powinny z obu stron być złote i apetyczne.
Takie placuszki błyskawicznie poprawią humor i zapełnią brzuchy. Jeśli zaliczasz się do zacnego grona łasuchów, musisz koniecznie ich spróbować - smakuja idealnie ze wszystkimi dodatkami, ale najlepsze zdecydowanie są prosto z patelni.