Biegnij do sklepu po młodą kapustę i gotuj. Lekarka zdradza przepis. "Cudowna na odchudzanie"

Młoda kapusta to jeden z sezonowych przysmaków, który jest wyczekiwany przez wiele osób. Okazuje się, że jej miłośnicy bardzo dobrze robią, zajadając się nią. Lekarka Magdalena-Cubała Kucharska zauważa, że młoda kapusta jest cudowna na odchudzanie, ma dużo witaminy C oraz błonnika. Specjalistka podzieliła się też przepisem.

Młoda kapusta to jeden z symboli wiosny. Zarówno wtedy, jak i latem, podbija polskie stoły. Jej amatorzy chwalą sobie nie tylko jej smak, lecz także to, że jest dość uniwersalna. Można podawać ją jako dodatek do dań głównych, zrobić z niej bigos lub kapuśniak. Okazuje się, że poza walorami kulinarnymi, młoda kapusta ma też szereg właściwości zdrowotnych.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Lekarka zachwala. "Młoda kapusta z koperkiem cudowna na odchudzanie"

Mówi o nich dr Magdalena Cubała-Kucharska, która jest lekarką medycyny rodzinnej. W mediach społecznościowych przekonuje, że to doskonały wybór na odchudzanie, bo młoda kapusta z koperkiem jest lekka i zawiera cztery razy więcej witaminy C i błonnika niż starsza kapusta.

Młoda kapusta ma też mniej goitrogenów. To substancje, które naturalnie występują w żywności (np. w kapuście, brokułach, kalafiorze, brukselce, rzodkiewce, chrzanie, szpinaku itp.). Ich inna nazwa to substancje wolotwórcze. Wpływają bowiem negatywnie na pracę tarczycy, ponieważ obniżają wchłanianie jodu z żywności. To z kolei może prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu metabolizmu w całym organizmie. Produkty z goitrogenami nie powinny być jedzone na surowo.

 

Przepis na młodą kapustę z koperkiem dr Magdaleny Cubały-Kucharskiej

Lekarka na instagramie podzieliła się też przepisem na młodą kapustę. Znajdziesz go poniżej.

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie koperek, jeśli ktoś lubi.

Sposób przygotowania:

Kapustę myjemy, pozbywamy się zewnętrznych liści, a resztę szatkujemy. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją w garnku lub na patelni na rozgrzanym oleju i maśle do momentu, aż się zeszkli i zmięknie.

Dodajemy poszatkowaną młodą kapustę. Podsmażamy, od czasu do czasu mieszając. Kapusta powinna zacząć mięknąć i kurczyć się. Wtedy wlewamy bulion, dodajemy też cukier, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie, w którym robimy kapustę i dusimy przez ok. 15 minut. Powinno zrobić się miękka. Pamiętaj, by czasem zamieszać zawartość garnka/patelni.

Jeżeli kapusta będzie już wystarczająco miękka, a w naczyniu nadal będzie znajdować się woda, można zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i odparować jej nadmiar. Młoda kapusta świetnie smakuje z dodatkiem świeżo posiekanego koperku. 

Młoda kapusta - przeciwwskazania

Ze względu na dużą zawartość błonnika młoda kapusta w nadmiarze może powodować wzdęcia, bóle brzucha lub biegunkę. Nie należy więc przesadzać z jej ilością w diecie. Unikać powinny jej osoby z chorobami tarczycy ze względu na wspomniane wyżej goitrogeny. Także osoby, u których występuje alergia na warzywa krzyżowe, nie powinny sięgać po młodą kapustę.

Młoda kapusta najlepsza jest:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.