18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Przepis na domową orzechówkę. Jeden łyk postawi cię na nogi i złagodzi bolesne dolegliwości

Przepis na nalewkę z zielonych orzechów to skarb przekazywany w mojej rodzinie od pokoleń. Orzechówka nie tylko łagodzi obyczaje, ale i nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie trzech składników.

Domowe nalewki kryją się w wielu kredensach i spiżarniach. Polacy najchętniej przyrządzają je na bazie sezonowych owoców (śliwek, pigw, jabłek), kwiatów bądź ziół. Trunki te wyciągane są zwykle z okazji rodzinnych uroczystości, a także w przypadku niektórych problemów zdrowotnych. Nalewki od lat bowiem wykorzystywane są w medycynie ludowej jako remedium na wiele przypadłości. Na co dobra jest orzechówka?

Zobacz wideo Ku-ku, ku-ku. Lepsza kukułka w kieliszku, niż gołąb na dachu

Przepis na orzechówkę krąży w mojej rodzinie od pokoleń. Pomaga na pewne dolegliwości

Nalewka z orzechów wspomaga leczenie zaparć, zgagi, zatrucia pokarmowego i innych problemów żołądkowych. Co więcej, podaje się ją również w celu złagodzenia grypy żołądkowej, biegunki, hemoroidów oraz przy leczeniu zatrucia bakteriami gronkowca i paciorkowca. W orzechówce najlepiej sprawdzą się niedojrzałe orzechy włoskie o jeszcze zielonej łupinie. Najlepszy czas na zebranie ich to końcówka czerwca i początek lipca, gdyż właśnie wtedy zawierają najwięcej steroli roślinnych obniżających poziom cholesterolu we krwi i zapobiegających odkładaniu się blaszki miażdżycowej w tętnicach. Oznacza to, że nalewka ta może również obniżać ryzyko miażdżycy i zawału serca.

Składniki:

  • 250 g niedojrzałych orzechów włoskich w łupinie,
  • 400 g cukru,
  • 2 l spirytusu,
  • opcjonalnie: goździki, kora cynamonu, anyż.

Nalewka z zielonych orzechów. Sposób przygotowania

Zacznij od dokładnego opłukania orzechów w ciepłej wodzie. W kolejnym kroku pokrój je na ćwiartki, po czym umieść w wysokim słoju i zalej spirytusem. Zakręć wieko i schowaj szklany pojemnik w suche, zacienione miejsce. 

Po ok. sześciu tygodniach napój powinien zmienić kolor na jasnobrązowy. Odcedź wtedy płyn, a odsączone orzechy zasyp cukrem. Po kolejnych dwóch tygodniach połącz uzyskany syrop z odsączonym alkoholem. Przelej nalewkę do mniejszych butelek (koniecznie szklanych), a dwa tygodnie później orzechówka będzie gotowa do spożycia. Smacznego i na zdrowie!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.