Bułka tarta i masło już mi się znudziły. Teraz podaję fasolkę szparagową tak jak Francuzi. Pychota

Fasolka szparagowa to jeden z ulubionych dodatków obiadowych w sezonie letnim. Polacy zajadają się nią regularnie. Najczęściej serwuje się ją z roztopionym masłem i bułką tartą, istnieje jednak o wiele więcej sposobów wzbogacenia jej smaku. Jeden z nich przywędrował do nas z Francji.

Fasolka szparagowa to jeden z sezonowych przysmaków. Podajemy ją na obiad w formie smażonej, pieczonej lub gotowanej. Przyjęło się polewać ją na koniec apetyczną mieszanką roztopionego masełka i bułki tartej. Warzywa w takiej postaci stanowią bowiem idealne urozmaicenie posiłku. Świetnie współgrają z daniami mięsnymi i rybnymi. Czasem jednak warto odejść od tradycji i dać szansę nowym smakom. Poniżej wyjaśniamy, w jaki sposób serwują fasolkę mieszkańcy Francji.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Ten przepis robi furorę we Francji. Fasolkę z tymi dodatkami smakuje obłędnie

W kraju słynącym z bagietek i wina szczególną uwagę poświęca się dodatkom kulinarnym. Fasolka szparagowa jest tam podawana w iście królewskim stylu. Widząc ją przed sobą na talerzu, można mieć wręcz wrażenie, że zasiada się w restauracji z gwiazdką Michelin. Efekt ten można uzyskać poprzez podsmażenie ugotowanej fasolki z aromatyczną szalotką i intensywnie pachnącą gałką muszkatołową. Danie wychodzi tak smaczne, że znika ze stołu w okamgnieniu.

Składniki:

  • 600 g świeżej fasolki szparagowej,
  • 2 małe szalotki,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • oliwa.

Fasolka szparagowa po francusku. Sposób przygotowania

Zacznij od dokładnego umycia fasolki oraz odkrojenia końcówek. Możesz także pozbyć się łyka. Przełóż przygotowane warzywa do garnka, a następnie zalej je zimną wodą, tak by były zakryte i mogły się swobodnie ugotować. 

Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj do niej soli i gotuj fasolkę przez ok. 10-15 minut. Powinna w tym czasie nieco zmięknąć, zachowując jednocześnie swoją chrupką konsystencję. W międzyczasie na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż obraną i posiekaną szalotkę. 

Do cebulki dodaj ugotowaną fasolkę i odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dopraw całość solą oraz gałką muszkatołową. Smaż wszystko na średnim ogniu przez kilka minut. Gdy fasolka pięknie się zarumieni, zdejmij ją z palnika, oprósz posiekaną pietruszką i zaserwuj wraz z daniem głównym. Smacznego!

Więcej o: