Fasolka szparagowa to jeden z sezonowych przysmaków. Podajemy ją na obiad w formie smażonej, pieczonej lub gotowanej. Przyjęło się polewać ją na koniec apetyczną mieszanką roztopionego masełka i bułki tartej. Warzywa w takiej postaci stanowią bowiem idealne urozmaicenie posiłku. Świetnie współgrają z daniami mięsnymi i rybnymi. Czasem jednak warto odejść od tradycji i dać szansę nowym smakom. Poniżej wyjaśniamy, w jaki sposób serwują fasolkę mieszkańcy Francji.
W kraju słynącym z bagietek i wina szczególną uwagę poświęca się dodatkom kulinarnym. Fasolka szparagowa jest tam podawana w iście królewskim stylu. Widząc ją przed sobą na talerzu, można mieć wręcz wrażenie, że zasiada się w restauracji z gwiazdką Michelin. Efekt ten można uzyskać poprzez podsmażenie ugotowanej fasolki z aromatyczną szalotką i intensywnie pachnącą gałką muszkatołową. Danie wychodzi tak smaczne, że znika ze stołu w okamgnieniu.
Składniki:
Zacznij od dokładnego umycia fasolki oraz odkrojenia końcówek. Możesz także pozbyć się łyka. Przełóż przygotowane warzywa do garnka, a następnie zalej je zimną wodą, tak by były zakryte i mogły się swobodnie ugotować.
Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj do niej soli i gotuj fasolkę przez ok. 10-15 minut. Powinna w tym czasie nieco zmięknąć, zachowując jednocześnie swoją chrupką konsystencję. W międzyczasie na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż obraną i posiekaną szalotkę.
Do cebulki dodaj ugotowaną fasolkę i odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dopraw całość solą oraz gałką muszkatołową. Smaż wszystko na średnim ogniu przez kilka minut. Gdy fasolka pięknie się zarumieni, zdejmij ją z palnika, oprósz posiekaną pietruszką i zaserwuj wraz z daniem głównym. Smacznego!