Latem moja dieta składa się gofrów belgijskich. Pamiętam o proporcjach, więc wychodzą mięciutkie

Jeśli marzy ci się śniadanie na słodko - gofry belgijskie z tej receptury przypadną ci do gustu. Przysmak wychodzi zaskakująco miękki, a z ulubionymi dodatkami prezentuje się jeszcze smaczniej. Przygotowanie ich jest banalnie proste.

Przepis na gofry przydaje się zwłaszcza latem, kiedy nachodzi nas ochota na słodkie, acz proste w przyrządzeniu desery. To czas nie na kilkugodzinne pieczenie ciast, a na kilkuminutowe zapiekanie fantastycznych gofrów belgijskich. Jak je zrobić? Sprawdź poniżej.

Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to!

To moja ulubiona przekąska na lato. Te gofry mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację

Gofry belgijskie z ciasta drożdżowego są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i proste w przygotowaniu. Osoby, które próbują ich po raz pierwszy, są zaskoczone specyficzną konsystencją - przysmak ten jest bowiem mięciutki w środku, a chrupiący na zewnątrz. Najlepsze jednak jest w nich to, że można je dowolnie "personalizować". Gofry belgijskie świetnie współgrają zarówno z bitą śmietaną, jak i kremem czekoladowym oraz marmoladą. Miłośnicy posypek i owocowych dodatków również mogą popuścić wodze fantazji. 

Składniki:

  • 120 g roztopionego masła,
  • 450 ml ciepłego mleka,
  • 2 duże jajka,
  • 320 g mąki pszennej lub tortowej,
  • 60 g cukru,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu z wanilii, kakao, bita śmietana, truskawki, borówki.

Gofry belgijskie z bitą śmietaną i owocami. Sposób wykonania

Połącz w małej misce ciepłe mleko, masło oraz jajka (koniecznie w temperaturze pokojowej). Do drugiej miski przesiej przez sitko mąkę. Dodaj suche drożdże, cukier zwykły i waniliowy oraz szczyptę soli. W dalszej kolejności przelej do suchych składników mieszankę mleka, masła i jajek. 

Wymieszaj całość do połączenia składników, a następnie owiń miskę folią spożywczą i odstaw ciasto na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Dla ułatwienia możesz ten etap wykonać dzień wcześniej - wtedy schowaj miskę z ciastem do lodówki na całą noc. Kiedy masa pięknie wyrośnie, przy pomocy łyżki lub chochli wylewaj partiami ciasto do gofrownicy.

Piecz przez kilka minut do zarumienienia, a na koniec ozdób ulubionymi dodatkami. Może to być cukier puder, dżem, a także bita śmietana. Gofry belgijskie najlepiej smakują ze świeżymi truskawkami, borówkami oraz siekanymi orzechami. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.