Przepis na gofry przydaje się zwłaszcza latem, kiedy nachodzi nas ochota na słodkie, acz proste w przyrządzeniu desery. To czas nie na kilkugodzinne pieczenie ciast, a na kilkuminutowe zapiekanie fantastycznych gofrów belgijskich. Jak je zrobić? Sprawdź poniżej.
Gofry belgijskie z ciasta drożdżowego są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i proste w przygotowaniu. Osoby, które próbują ich po raz pierwszy, są zaskoczone specyficzną konsystencją - przysmak ten jest bowiem mięciutki w środku, a chrupiący na zewnątrz. Najlepsze jednak jest w nich to, że można je dowolnie "personalizować". Gofry belgijskie świetnie współgrają zarówno z bitą śmietaną, jak i kremem czekoladowym oraz marmoladą. Miłośnicy posypek i owocowych dodatków również mogą popuścić wodze fantazji.
Składniki:
Połącz w małej misce ciepłe mleko, masło oraz jajka (koniecznie w temperaturze pokojowej). Do drugiej miski przesiej przez sitko mąkę. Dodaj suche drożdże, cukier zwykły i waniliowy oraz szczyptę soli. W dalszej kolejności przelej do suchych składników mieszankę mleka, masła i jajek.
Wymieszaj całość do połączenia składników, a następnie owiń miskę folią spożywczą i odstaw ciasto na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Dla ułatwienia możesz ten etap wykonać dzień wcześniej - wtedy schowaj miskę z ciastem do lodówki na całą noc. Kiedy masa pięknie wyrośnie, przy pomocy łyżki lub chochli wylewaj partiami ciasto do gofrownicy.
Piecz przez kilka minut do zarumienienia, a na koniec ozdób ulubionymi dodatkami. Może to być cukier puder, dżem, a także bita śmietana. Gofry belgijskie najlepiej smakują ze świeżymi truskawkami, borówkami oraz siekanymi orzechami. Smacznego!