Zupa kalafiorowa zawsze smakuje doskonale, bo pamiętam o tych dodatkach. To mój hit na lato

Zupa kalafiorowa to doskonały pomysł na letni obiad. Proste danie pełne zdrowych i pożywnych warzyw, a także aromatycznego wywaru świetnie się sprawdzi zwłaszcza w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty przyrządzać skomplikowanych potraw, a mimo to zjedlibyśmy coś pysznego i sycącego.

Zupę kalafiorową można przyrządzić na wiele sposobów. Jeden z przepisów zakłada zmiksowanie jej na aksamitnie gładki krem, inny natomiast radzi, by ugotować ją na wywarze z mięsa drobiowego. W takiej wersji danie wychodzi niezwykle aromatyczne i pożywne - zwłaszcza, jeśli wzbogacimy je o dodatki, takie jak ziemniaki i marchew. 

Zobacz wideo Pizza z kalafiora - zdziwisz się, jakie to smaczne!

Najlepsza zupa na obiad w wakacje. Jak wiadomo - lato bez kalafiora to lato stracone

Przygotowanie zupy z kalafiora jest bardzo proste. Wystarczy zagotować wywar, pokroić wszystkie warzywa i połączyć je w apetycznie pachnącą całość. W daniu może się znaleźć zarówno kalafior świeży, jak i mrożony - w obu wariantach posiłek będzie bajecznie smaczny i zdrowy. Warto bowiem wiedzieć, że białe warzywo stanowi cenne źródło witamin, minerałów, a także błonnika i przeciwutleniaczy, które wspierają nasz organizm.

Składniki:

  • pół kalafiora,
  • 3 małe marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 udko lub 2 skrzydełka z kurczaka,
  • kawałek korzenia selera,
  • garść posiekanego koperku,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • szczypta lubczyku;
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: kwaśna śmietana do zagęszczenia.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami. Sposób przygotowania

Zacznij od umycia i obrania warzyw. W kolejnym kroku podziel kalafiora na różyczki, marchew i korzeń pietruszki pokrój w talarki, a ziemniaki - w drobną kostkę. Selera pozostaw w całości. W garnku umieść mięso, po czym zalej je zimną wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej pokrojone warzywa (z wyjątkiem kalafiora).

Posól wywar i wyłów z niego szumowiny. Po ok. 15-20 minutach dodaj różyczki kalafiora i gotuj je aż do miękkości. Pod koniec gotowania wyjmij z wywaru selera. Wyłów również mięso, a następnie drobno je posiekaj i wrzuć z powrotem do garnka.

W dalszej kolejności dodaj do zupy masło utarte z mąką. Mieszanka ta nie tylko zagęści zupę, ale i wydobędzie z kalafiora głębszy smak. Całość zagotuj i dopraw lubczykiem, solą oraz pieprzem wedle uznania. Opcjonalnie możesz też zagęścić kalafiorową kwaśną śmietaną, jednak nie jest to konieczne. Gotowe danie podawaj oprószone siekanym koperkiem. Smacznego!

Więcej o: