Zupa pomidorowa jak z Włoch. Biały ser zawojuje twoim podniebieniem
Zupa krem z pomidorów to smak, który przeniesie nas w ciepłą i słoneczną Italię i skutecznie poprawi humor, gdy za oknem szara rzeczywistość. Przepis na zupę krem z pomidorów jest bardzo prosty, a dodatek ziół sprawi, że danie będzie smakować jak w najlepszej włoskiej restauracji. To wspaniały pomysł na pyszny obiad, a kluczem jest włoski ser, a jakże!
Pyszna i gęsta zupa krem z pomidorów to smak beztroskiego lata w słonecznej Italii. Ten smak może towarzyszyć ci także w Polsce, nie musisz jechać na wakacje. Nasz przepis na zupę krem z pomidorów jest naprawdę łatwy, wcale się nie napracujesz, a zupa wyjdzie cudownie gęsta i aromatyczna, zupełnie jak na wakacjach we Włoszech. Mascarpone to nieodłączny składnik.
Zobacz wideo Jak uratować za słoną zupę? Mamy kilka sposobów
Zupa krem z pomidorów - przepis jak z włoskiej knajpki
Składniki:
- puszka krojonych pomidorów (ok. 500 g),
- 500 g passaty pomidorowej,
- ok. 1,5 l bulionu,
- 4 łyżki serka mascarpone,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- garść świeżych listków bazylii,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- sól, pieprz i cukier do smaku,
- oliwa z oliwek.
Krem z pomidorów - sposób wykonania:
- Przygotuj większy rondel lub garnek. Warto, by był z grubym dnem. Rozgrzej w nim łyżkę oliwy z oliwek i dodaj posiekaną cebulę. Zeszklij ją i dodaj przeciśnięty czosnek. Następnie dodaj pomidory z puszki i podsmażaj 5 minut, co chwilę mieszając.
- Do podsmażonych pomidorów dodaj passatę i gorący bulion. Zamieszaj całość i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą, pieprzem, wsyp pół łyżeczki oregano (może być więcej, jeśli lubisz) i gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny.
- Po upływie pół godziny dodaj do zupy liście bazylii. Warto je wcześniej zgnieść w dłoniach, by uwolniły jak najwięcej swojego aromatu. Na koniec dodaj serek mascarpone i zmiksuj całość na gładki krem. Gotuj jeszcze 5 minut i w razie potrzeby, dopraw cukrem. Gorącą zupę krem podawaj posypaną startym parmezanem w towarzystwie chrupiącej bagietki.