Zupa pomidorowa jak z Włoch. Biały ser zawojuje twoim podniebieniem

Zupa krem z pomidorów to smak, który przeniesie nas w ciepłą i słoneczną Italię i skutecznie poprawi humor, gdy za oknem szara rzeczywistość. Przepis na zupę krem z pomidorów jest bardzo prosty, a dodatek ziół sprawi, że danie będzie smakować jak w najlepszej włoskiej restauracji. To wspaniały pomysł na pyszny obiad, a kluczem jest włoski ser, a jakże!

Pyszna i gęsta zupa krem z pomidorów to smak beztroskiego lata w słonecznej Italii. Ten smak może towarzyszyć ci także w Polsce, nie musisz jechać na wakacje. Nasz przepis na zupę krem z pomidorów jest naprawdę łatwy, wcale się nie napracujesz, a zupa wyjdzie cudownie gęsta i aromatyczna, zupełnie jak na wakacjach we Włoszech. Mascarpone to nieodłączny składnik. 

Zobacz wideo Jak uratować za słoną zupę? Mamy kilka sposobów

Zupa krem z pomidorów - przepis jak z włoskiej knajpki

Składniki:

  • puszka krojonych pomidorów (ok. 500 g),
  • 500 g passaty pomidorowej,
  • ok. 1,5 l bulionu,
  • 4 łyżki serka mascarpone,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • garść świeżych listków bazylii,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • oliwa z oliwek.

Krem z pomidorów - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy rondel lub garnek. Warto, by był z grubym dnem. Rozgrzej w nim łyżkę oliwy z oliwek i dodaj posiekaną cebulę. Zeszklij ją i dodaj przeciśnięty czosnek. Następnie dodaj pomidory z puszki i podsmażaj 5 minut, co chwilę mieszając.
  2. Do podsmażonych pomidorów dodaj passatę i gorący bulion. Zamieszaj całość i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą, pieprzem, wsyp pół łyżeczki oregano (może być więcej, jeśli lubisz) i gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny.
  3. Po upływie pół godziny dodaj do zupy liście bazylii. Warto je wcześniej zgnieść w dłoniach, by uwolniły jak najwięcej swojego aromatu. Na koniec dodaj serek mascarpone i zmiksuj całość na gładki krem. Gotuj jeszcze 5 minut i w razie potrzeby, dopraw cukrem. Gorącą zupę krem podawaj posypaną startym parmezanem w towarzystwie chrupiącej bagietki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.