Puszyste placuszki robię z ulubionej przekąski mamy. Są lepsze od racuchów

Racuchy są pyszne, pankaces też są pyszne, ale nawet w połowie nie smakują tak fantastycznie, jak moje szybkie placuszki. Robię je naprawdę ekspresowo, czasami dodaję borówki, czasami dodaję truskawki. Główny składnik moja mama je codziennie na deser.

Jeśli zaliczasz się do grona łasuchów, nie możesz przejść obojętnie obok placuszków z serka homogenizowanego. Robię je naprawdę bardzo szybko, zawsze wychodzą puszyste i delikatne i co ważne - pasują do nich prawie wszystkie owoce. Możesz dodać też pokruszoną czekoladę lub pokruszone ciasteczka. Nie ważne, na co postawisz, te placuszki aż proszą się o zjedzenie. Oto przepis, za który bliscy całują mnie po rękach.

Zobacz wideo Sprawdź przepis na truskawki w syropie

Szybkie placki z serka homogenizowanego - przepis na śniadanie i podwieczorek

Składniki:

  • ok. 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
  • ok. 220 g mąki pszennej o niskim typie przemiału,
  • 2 jajka,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju,
  • ulubione owoce.

Placuszki z serka homohenizowanego - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj serek homogenizowany oraz żółtka oddzielone od białek. Wymieszaj całość. Następnie dodaj śmietankę, proszek do pieczenia i olej. Zmiksuj całość na gładką masę. Odstaw na kilka minut.
  2. Białka ubij na sztywno i dodaj je do miski z pozostałymi składnikami. Następnie dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką, uważając przy tym, by zachować strukturę piany.
  3. Patelnię porządnie rozgrzej z niewielkim dodatkiem oleju. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki i smaż je na wolnym ogniu, aż z obu stron się zrumienią. Możesz smażyć je pod przykryciem, wtedy bardziej "urosną".

Jeśli lubisz śniadania na słodko lub po prostu chcesz poprawić sobie humor pysznymi placuszkami, nie baw się w drożdżowe racuchy. Wykorzystaj sezon i zatop w cieście na placki kawałki truskawek, poziomek lub jagód - będziesz rozpływać się przy każdym kęsie. 

Wolisz:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.