To najszybsza zupa świata. Każdy Polak ją uwielbia

Zupa kalafiorowa to zdecydowanie jedna z zup, których nie da się nie lubić. Nie jest trudna w przygotowaniu, wychodzi dość tanio i przede wszystkim jest przepyszna. Jak podkręcić zupę kalafiorową? Już zdradzamy sekret idealnego obiadu.

Zupa kalafiorowa to zdecydowanie obiad na medal. Jest łatwa, szybka (o ile masz pod ręką rosół lub bulion) i przede wszystkim pyszna. Może się wydawać, że to taki obiadowy zwyklaczek - nic bardziej mylnego. Z tym przepisem zupa kalafiorowa wyjdzie mistrzowska, a na talerzu będzie prezentowała się apetyczne i elegancko. W kilka chwil przygotujesz obiad, który smakuje i wygląda jak z najlepszej restauracji. Dodaj serek topiony, a będziesz wylizywać talerz.

Zobacz wideo Zobacz, jak łatwo można uratować za słony rosół

Zupa kalafiorowa na medal. Smakuje jak z restauracji

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 1 kalafior,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 2 żółtka (opcjonalnie, ja bardzo lubię),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • posiekany koperek,
  • ok. 70 g serka topionego o smaku śmietankowym,
  • śmietana 18 proc.,
  • sól, pieprz, odrobina curry,
  • masło.

Szybka zupa kalafiorowa: sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę i całość chwilę podsmażaj.
  2. Kiedy ziemniaki się zezłocą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
  3. Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól i dodaj pieprz oraz curry. Na tym etapie możesz dodać również serek topiony - wcześniej warto go pokroić, szybciej się rozpuści.
  4. Kiedy kalafior i reszta warzyw będzie już miękka, dodaj zahartowaną śmietankę. Śmietanę zahartuj z roztrzepanym żółtkiem i gotuj jeszcze kilka minut. Następnie całość zblenduj blenderem ręcznym.
Więcej o: