• Link został skopiowany

Zupa buraczkowa jak ze starej kantyny. Weź botwinkę i wyczaruj pyszny obiad

Lato to sezon na botwinkę, a co za tym idzie - zupę buraczkową z młodych buraków. Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub chcesz trochę rozpieścić swoich bliskich, ta zupa sprawdzi się idealnie. Jak zrobić botwinkę twojego życia? Oto nasz sprawdzony sposób.
Zupa buraczkowa
ivabalk / pixabay.com

Zupa buraczkowa z młodych buraków, czyli inaczej - botwinka, to najlepsza wakacyjna zupa, którą pamiętamy z dzieciństwa, albo z pracy, kiedy w stołówkach robotniczych menu zmieniało się na letnie. Zamiast ciężkiej grochówki, wjeżdżała lekka, letnia botwinka. Zupa buraczkowa z tego przepisu nie ma żadnych udziwnień - jest prosto, smacznie i zupełnie jak u babci lub cioci, która gotowała w szkolnej stołówce. Nie ma lepszej zupy na lato, zgadzacie się?

Zobacz wideo Takich buraków na pewno nie jedliście. Zobaczcie przepis

Zupa buraczkowa. Jak zrobić botwinkę?

Składniki:

  • 4 niewielkie pęczki botwinki razem z buraczkami,
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub delikatnego rosołu,
  • 2 marchewki,
  • kilka ziemniaków (jeśli masz młode ziemniaki, sprawdzą się najlepiej),
  • masło (ok. 1 czubata łyżka),
  • pół szklanki gęstego soku pomidorowego (opcjonalnie)
  • sok wyciśnięty z jednej niewielkiej cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku,
  • do podania kilka jajek na twardo.

Botwina - przepis na zupę buraczkową:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj startą marchewkę i przez chwilę podsmażaj na umiarkowanej mocy palnika, aż marchewka miejscami się zezłoci, ale nie zbrązowieje.
  2. Botwinkę porządnie umyj, oddziel buraczki i zetrzyj je na tarce. Dodaj do garnka. Liście i łodygi posiekaj i podobnie dołóż do reszty. Podsmażaj przez chwilę razem z marchewką, co chwilę mieszając. Liście botwiny powinny lekko zwiędnąć.
  3. Całość zalej bulionem, dodaj sok pomidorowy, jeśli go używasz (najlepiej, żeby to był domowy sok, bez dodatku cukru). Zmniejsz moc palnika i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj pół pęczka koperku.
  4. Kiedy botwina będzie już całkowicie miękka, dopraw zupę solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wyłącz panik. Dodaj posiekany szczypiorek, zamieszaj i odczekaj 5 minut, by oddał do zupy swój smak.

Botwinkę podawaj na gorąco lub na zimno, z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub jajkiem na twardo. Ziemniaki możesz także bezpośrednio ugotować w zupie, jednak ja wolę zjeść je na talerzu obok. Najlepiej sprawdzi się puree, ale moi znajomi podają botwinę z kopytkami. Warto spróbować.

Więcej o: