Zupa buraczkowa jak ze starej kantyny. Weź botwinkę i wyczaruj pyszny obiad

Lato to sezon na botwinkę, a co za tym idzie - zupę buraczkową z młodych buraków. Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub chcesz trochę rozpieścić swoich bliskich, ta zupa sprawdzi się idealnie. Jak zrobić botwinkę twojego życia? Oto nasz sprawdzony sposób.

Zupa buraczkowa z młodych buraków, czyli inaczej - botwinka, to najlepsza wakacyjna zupa, którą pamiętamy z dzieciństwa, albo z pracy, kiedy w stołówkach robotniczych menu zmieniało się na letnie. Zamiast ciężkiej grochówki, wjeżdżała lekka, letnia botwinka. Zupa buraczkowa z tego przepisu nie ma żadnych udziwnień - jest prosto, smacznie i zupełnie jak u babci lub cioci, która gotowała w szkolnej stołówce. Nie ma lepszej zupy na lato, zgadzacie się?

Zobacz wideo Takich buraków na pewno nie jedliście. Zobaczcie przepis

Zupa buraczkowa. Jak zrobić botwinkę?

Składniki:

  • 4 niewielkie pęczki botwinki razem z buraczkami,
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub delikatnego rosołu,
  • 2 marchewki,
  • kilka ziemniaków (jeśli masz młode ziemniaki, sprawdzą się najlepiej),
  • masło (ok. 1 czubata łyżka),
  • pół szklanki gęstego soku pomidorowego (opcjonalnie)
  • sok wyciśnięty z jednej niewielkiej cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku,
  • do podania kilka jajek na twardo.

Botwina - przepis na zupę buraczkową:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj startą marchewkę i przez chwilę podsmażaj na umiarkowanej mocy palnika, aż marchewka miejscami się zezłoci, ale nie zbrązowieje.
  2. Botwinkę porządnie umyj, oddziel buraczki i zetrzyj je na tarce. Dodaj do garnka. Liście i łodygi posiekaj i podobnie dołóż do reszty. Podsmażaj przez chwilę razem z marchewką, co chwilę mieszając. Liście botwiny powinny lekko zwiędnąć.
  3. Całość zalej bulionem, dodaj sok pomidorowy, jeśli go używasz (najlepiej, żeby to był domowy sok, bez dodatku cukru). Zmniejsz moc palnika i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj pół pęczka koperku.
  4. Kiedy botwina będzie już całkowicie miękka, dopraw zupę solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wyłącz panik. Dodaj posiekany szczypiorek, zamieszaj i odczekaj 5 minut, by oddał do zupy swój smak.

Botwinkę podawaj na gorąco lub na zimno, z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub jajkiem na twardo. Ziemniaki możesz także bezpośrednio ugotować w zupie, jednak ja wolę zjeść je na talerzu obok. Najlepiej sprawdzi się puree, ale moi znajomi podają botwinę z kopytkami. Warto spróbować.

Więcej o: