Nie masło i cebulka. Dodaję do pieczarek te 2 składniki. Według męża to najlepszy dodatek do obiadu

Duszone pieczarki jak najbardziej można jeść solo, ale to też świetny dodatek do obiadu albo na grilla. Większość osób smaży je na maśle. Wychodzą pyszne, to fakt, ale my wiemy, jak zrobić jeszcze lepsze. Wystarczą dwa składniki.

Pieczarki są bogate w białko i błonnik, a do tego niskokaloryczne. Można jeść je na kilka sposobów: smażone, duszone, grillowane, pieczone. Najczęściej dodaje się je do farszów, sosów, zapiekanek czy pizzy. Nie brakuje też fanów grzybów w wersji solo. Najbardziej tradycyjny sposób przygotowania to usmażenie pieczarek na maśle z cebulką. My mamy jednak lepszy pomysł.

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Pomysł na szybki i tani obiad. Pieczarki w białym winie

Zanim przystąpisz do smażenia pieczarek, dokładnie umyj je pod bieżącą wodą i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Następnie poprzecinaj je nożykiem na połówki albo mniejsze kawałki. Do przygotowania pysznego posiłku będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Pół małej papryczki chili,
  • Oliwa z oliwek,
  • Pół szklanki białego wytrawnego wina.

Cały sekret tkwi w białym winie i czosnku. Te produkty doskonale podkręcają smak, dzięki czemu danie smakuje jak w najlepszej restauracji. Gdy zaserwujesz je domownikom, ich kubki smakowe osiągną apogeum rozkoszy.

OSTRZEŻENIE! Nie krój pieczarek na zbyt cienkie plastry. Mogą się wtedy zbyt szybko zrumienić i stracić swoją chrupkość.

Jak usmażyć pieczarki, żeby były chrupiące?
Jak usmażyć pieczarki, żeby były chrupiące? pixabay.com/photosforyou

Jak usmażyć pieczarki, żeby były chrupiące? Sól to kluczowy element

Wlej oliwę na patelnię. Dodaj pokrojony czosnek i papryczkę chili. Podgrzej całość na małym ogniu. Następnie wsyp pieczarki i posól je. Dolej wino, dodaj pieprz i pietruszkę. Przykryj patelnię i smaż do momentu, aż alkohol odparuje. Takie szybkie danie to świetna opcja, gdy znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą, a twoja lodówka świeci pustkami i nie masz pomysłu na kolację. Zobaczysz, że poproszą cię później o przepis. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Jeśli chcesz, żeby pieczarki były chrupiące, nie dodawaj soli do grzybów przed smażeniem. Zaczną wypuszczać wodę, staną się miękkie i stracą aromat.

Więcej o: