Pieczarki są bogate w białko i błonnik, a do tego niskokaloryczne. Można jeść je na kilka sposobów: smażone, duszone, grillowane, pieczone. Najczęściej dodaje się je do farszów, sosów, zapiekanek czy pizzy. Nie brakuje też fanów grzybów w wersji solo. Najbardziej tradycyjny sposób przygotowania to usmażenie pieczarek na maśle z cebulką. My mamy jednak lepszy pomysł.
Zanim przystąpisz do smażenia pieczarek, dokładnie umyj je pod bieżącą wodą i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Następnie poprzecinaj je nożykiem na połówki albo mniejsze kawałki. Do przygotowania pysznego posiłku będą ci potrzebne następujące składniki:
Cały sekret tkwi w białym winie i czosnku. Te produkty doskonale podkręcają smak, dzięki czemu danie smakuje jak w najlepszej restauracji. Gdy zaserwujesz je domownikom, ich kubki smakowe osiągną apogeum rozkoszy.
OSTRZEŻENIE! Nie krój pieczarek na zbyt cienkie plastry. Mogą się wtedy zbyt szybko zrumienić i stracić swoją chrupkość.
Wlej oliwę na patelnię. Dodaj pokrojony czosnek i papryczkę chili. Podgrzej całość na małym ogniu. Następnie wsyp pieczarki i posól je. Dolej wino, dodaj pieprz i pietruszkę. Przykryj patelnię i smaż do momentu, aż alkohol odparuje. Takie szybkie danie to świetna opcja, gdy znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą, a twoja lodówka świeci pustkami i nie masz pomysłu na kolację. Zobaczysz, że poproszą cię później o przepis. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Jeśli chcesz, żeby pieczarki były chrupiące, nie dodawaj soli do grzybów przed smażeniem. Zaczną wypuszczać wodę, staną się miękkie i stracą aromat.