Zupę krem z pieczonej papryki podaję nie tylko jesienią, lecz także w inne pory roku. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Cała moja rodzina zajada się nią i prosi o dokładkę. Kluczem do sukcesu są odpowiednie przygotowanie papryki i dodatek orientalnej przyprawy.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Zupa z pieczonej papryki - przepis. O płatkach chilli po prostu nie można zapomnieć
W zupie z pieczonej papryki nie może zabraknąć płatków chilli. Nadają całości pikanterii, jednak trzeba uważać, by nie przesadzić z ilością - dla miłośników delikatniejszych smaków może okazać się wówczas niezjadliwa. Odrobina zdecydowanie wystarczy.
Składniki:
- kilogram czerwonej papryki,
- 2 cebule,
- ok. 2 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu,
- 4 ząbki czosnku,
- ok. 100 g sera feta,
- masło,
- ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki,
- sól, pieprz, odrobina oregano, odrobina płatków chilli,
- grzanki do podania,
- kleks kwaśnej śmietany do podania (opcjonalnie).
Zupa krem z pieczonej papryki - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Aby wydobyć cały smak z papryki, trzeba ją upiec przed zblendowaniem. Warto dodać czosnek, zioła i inne ulubione przyprawy, by podkręcić jej smak.
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie połóż na blaszce wyłożonej papierem, dodaj czosnek, sól i pieprz oraz oregano, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz, aż warzywo miejscami dość wyraźnie się przypali.
- Upieczoną paprykę wyjmij z piekarnika i włóż do rękawa foliowego lub plastikowego pudełka. Pozostaw na kwadrans, by odparowała. To sprawi, że dużo łatwiej będzie ją obierać.
- Przygotuj garnek i rozpuść w nim dużą łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją.
- Podsmażoną cebulę zalej bulionem i zagotuj. Następnie dodaj pokrojony miąższ z pieczonej papryki i całość gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans.
- Dodaj ser feta i śmietankę, a następnie wszystko zblenduj. Dopraw przyprawami do smaku - nie zapomnij o płatkach chilli, jednak uważaj z solą - ser feta jest słony sam w sobie. Podawaj z grzankami i opcjonalnie kleksem kwaśnej śmietany.