Zupa z pieczonej papryki to moje popisowe danie. Zawsze dodaję szczyptę tej orientalnej przyprawy

W moim domu zupa z pieczonej papryki znika z misek błyskawicznie. Wszyscy ją kochają, bo choć jest słodka, to również nieco kwaskowa. Podczas przygotowania dbam także o to, by nie zabrakło w niej nuty pikanterii.

Zupę krem z pieczonej papryki podaję nie tylko jesienią, lecz także w inne pory roku. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Cała moja rodzina zajada się nią i prosi o dokładkę. Kluczem do sukcesu są odpowiednie przygotowanie papryki i dodatek orientalnej przyprawy. 

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Zupa z pieczonej papryki - przepis. O płatkach chilli po prostu nie można zapomnieć 

W zupie z pieczonej papryki nie może zabraknąć płatków chilli. Nadają całości pikanterii, jednak trzeba uważać, by nie przesadzić z ilością - dla miłośników delikatniejszych smaków może okazać się wówczas niezjadliwa. Odrobina zdecydowanie wystarczy.  

Składniki: 

  • kilogram czerwonej papryki, 
  • 2 cebule, 
  • ok. 2 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • ok. 100 g sera feta, 
  • masło, 
  • ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, 
  • sól, pieprz, odrobina oregano, odrobina płatków chilli, 
  • grzanki do podania, 
  • kleks kwaśnej śmietany do podania (opcjonalnie). 

Zupa krem z pieczonej papryki - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Aby wydobyć cały smak z papryki, trzeba ją upiec przed zblendowaniem. Warto dodać czosnek, zioła i inne ulubione przyprawy, by podkręcić jej smak. 

Sposób przygotowania: 

  1. Paprykę umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie połóż na blaszce wyłożonej papierem, dodaj czosnek, sól i pieprz oraz oregano, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz, aż warzywo miejscami dość wyraźnie się przypali.  
  2. Upieczoną paprykę wyjmij z piekarnika i włóż do rękawa foliowego lub plastikowego pudełka. Pozostaw na kwadrans, by odparowała. To sprawi, że dużo łatwiej będzie ją obierać.  
  3. Przygotuj garnek i rozpuść w nim dużą łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją.  
  4. Podsmażoną cebulę zalej bulionem i zagotuj. Następnie dodaj pokrojony miąższ z pieczonej papryki i całość gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans. 
  5. Dodaj ser feta i śmietankę, a następnie wszystko zblenduj. Dopraw przyprawami do smaku - nie zapomnij o płatkach chilli, jednak uważaj z solą - ser feta jest słony sam w sobie. Podawaj z grzankami i opcjonalnie kleksem kwaśnej śmietany.  
Więcej o: