Tę zupę robi stryjenka Agnes. Latem nie jemy już nawet botwinki

Nie rosół, nie krupnik. Najlepsza zupa Polakom nawet nie przychodzi do głowy, a zupa rybna z pomidorami to majstersztyk godny gwiazdki Michelin. Żona brata ciotecznego mojego teścia pochodzi z Korfu. Robi najlepszą zupę rybną świata.

Jak zrobić zupę rybną? W Grecji, czyli ojczyźnie Agnes, jest to przysmak "nie w kił dmuchał :w Polsce rzadko ją gotujemy, a szkoda. Przepis na zupę rybną jest bardzo prosty. Nie musisz krążyć po marketach w poszukiwaniu wyjątkowych ryb. Okazuje się, że kluczem tak naprawdę wcale nie są ryby same w sobie, lecz wywar na chrząstkach, ościach, łbach i płetwach. "Rybnych śmieci" musi być dużo, żeby wywar był aromatyczny. Później już tylko warzywa, filety i przyprawy. Proste, prawda? A jakie pyszne! Jedne ryby są idealne na grilla, inne - do zupy. Z tych ugotujesz najlepszą zupę.

Zobacz wideo Przesoliłeś zupę? Tak ją uratujesz

Zupa rybna jak z wakacji

Składniki:

  • 3 korpusy ryb morskich (łby, ogony i ości, polecam dorady i dorsze),
  • 500 g filetów z ryb morskich,
  • 2 pietruszki,
  • większy por,
  • 2 cebule,
  • masło,
  • natka pietruszki lub kolendra, gałązka lubczyku,
  • 400 ml pomidorów w zalewie,
  • sól, pieprz, listki laurowe, suszone oregano,
  • opcjonalnie: śmietana lub przecier pomidorowy.

Zupa stryjenki Agnes - sposób wykonania:

  1. Zacznij od wywaru. Ryby wyfiletuj, a korpusy włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
  2. Na dużej patelni rozgrzej porządną łyżkę masła i na dużej mocy podsmaż warzywa korzeniowe pokrojone w kostkę. Następnie dodaj do zupy. Jedną z cebul opal nad palnikiem, dodaj do wywaru.
  3. Na tej samej patelni podsmaż drugą cebulę i posiekanego pora. Dodaj do wywaru.
  4. Filet z ryby pokrój na kawałki i także podsmaż na maśle, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dołóż do garnka i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Ważne, żeby ogień był minimalny - wówczas kawałki ryby mogą się rozgotować.
  5. Przed podaniem wyłów z zupy korpusy. Dodaj posiekaną natkę (może być także koperek) oraz zapraw śmietaną lub dodaj przecier pomidorowy. Zupę podawaj bardzo gorącą, najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa lub ziołową grzanką.

Widzisz, jakie to proste. Ciotka Agnes robi tę zupę na doradzie, ale na flądrze, na soli albo na szczupaku wyjdzie równie smaczna. Jedzmy więcej ryb i cieszmy się ich smakiem - mamy ich pod dostatkiem w jeziorach i rzekach, a moja ciotka ma urlop tylko dwa razy w roku.

Więcej o: