Borówki amerykańskie doskonale nadają się na przetwory. Dzięki naturalnej słodyczy nie ma potrzeby zasypywania ich cukrem. Boisz się, że bez tego dodatku nie uzyskasz odpowiedniej konsystencji dżemu? Nic bardziej mylnego. Pektyny zawarte w borówkach świetnie poradzą sobie z żelowaniem owoców.
Borówkowy dżem bez cukru może stanowić pyszny i zdrowy dodatek do naleśników, kanapek czy jogurtów. Dzięki domowej produkcji unikniesz wielu sztucznych dodatków, które znajdziesz w sklepowych produktach. Jeśli wykorzystasz naturalną moc owoców, nie ma potrzeby dodawania żadnych substancji żelujących. Do przygotowania 10 słoiczków o pojemności 250 ml będziesz potrzebować:
Borówki umyj, osusz i usuń ewentualne listki czy szypułki. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Do dużego garnka przełóż owoce oraz sok z cytryny i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zaczną puszczać sok, zmniejsz moc palnika i redukuj płyn przez dwie godziny. Jeśli po tym czasie konsystencja będzie za rzadka, wydłuż czas gotowania. Kiedy dżem będzie gotowy, wlewaj gorący do wyparzonych słoiczków. Szybko zakręcaj wieczka i stawiaj słoiki do góry dnem. Trzymaj je w tej pozycji około 15 minut, a po tym czasie odwróć i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
PORADA! Zanim włożysz dżem do słoiczków, spróbuj, jaki jest w smaku. Może się okazać, że nie będzie ci odpowiadał w wersji bez cukru i będziesz musiała dodać trochę miodu czy innego słodzika.
Jeśli chcesz zamrozić borówkę, musisz trzymać się kilku podstawowych zasad. Wiele osób rezygnuje z mycia owoców przed włożeniem do zamrażalnika, jednak zalecamy to zrobić. Wystarczy wsypać je na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie wyłóż borówki na papierowy ręcznik i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Aby owoce nie zlepiły się w pojemniku, trzeba poddać je wstępnemu mrożeniu. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do zamrażalnika na 3 godziny. Po tym czasie wsyp je do strunowego woreczka lub pojemnika i umieść w szufladzie zamrażarki. W ten sposób możesz przechowywać je nawet do roku. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.