Cukinia w leczo? Polacy nawet nie wiedzą, że popełniają błąd. Węgier by się za głowę złapał

Polacy uwielbiają dania jednogarnkowe, dlatego leczo cieszy się u nas dużą popularnością. Chętnie przygotowujemy je przy okazji "czyszczenia lodówki", a efekt końcowy zupełnie nie przypomina tradycyjnego, węgierskiego specjału. Z czego robi się prawdziwe leczo? Przepis może cię zaskoczyć.

Tradycyjna, węgierskie leczo składa się głównie z papryki, cebuli, pomidorów i kiełbasy. Najlepiej smakuje przygotowane ze świeżych warzyw, dlatego warto wykorzystać sezon i ugotować większe ilości potrawy. Nadwyżki bez przeszkód możesz zapasteryzować i cieszyć się pysznym smakiem w zimowe popołudnia.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Z czego robi się prawdziwe leczo? Polacy często robią je źle

Zdarzyło ci się podczas gotowania leczo wrzucić do gara pieczarki, cukinię czy kukurydzę? Potrawa z takimi dodatkami nie ma nic wspólnego z węgierskim specjałem. Danie powinno składać się wyłącznie z czterech głównych składników oraz przypraw. Spróbuj je przygotować według klasycznej receptury, a na pewno zaskoczy cię różnica w smaku. Będzie ci potrzebne:

  • 1,5 kg papryki czerwonej i żółtej,
  • 3 duże cebule,
  • 800 g pomidorów malinowych, sparzonych i obranych ze skórki,
  • 500 g pikantnej kiełbasy pokrojonej w plasterki,
  • 3 łyżki papryki słodkiej w proszku,
  • 4 łyżki smalcu do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

W garnku z grubym dnem rozgrzej smalec i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, aby się zeszkliła. Po chwili dodaj kiełbasę i smaż na małym ogniu. W międzyczasie usuń gniazda nasienne z papryk, pokrój je w kostkę i wrzuć do garnka. Wszystko dokładnie zamieszaj, dodaj posiekane pomidory i duś do zmięknięcia warzyw (około 20 minut). Po tym czasie przypraw papryką w proszku, pieprzem oraz solą i pozostaw na gazie jeszcze kilka minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kromką chleba posmarowaną masłem.

PORADA! Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, do lecza możesz dodać ostrą paprykę w proszku lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdecydowanie podkręci to smak dania.

Aromatyczne leczo po węgiersku.Aromatyczne leczo po węgiersku. Fot. Piotr Krześlak / iStock

Jak długo gotować słoiki z leczo? Koniecznie zrób zapas na zimę

Jeśli przygotowałaś większą ilość potrawy, możesz bez przeszkód przełożyć ją do słoików i zapasteryzować. Pamiętaj jednak, aby do wyparzonych naczyń wlewać gorące leczo, zostawiając półtora centymetra wolnej przestrzeni od góry. Dokładnie wytrzyj brzegi słoików, zakręć pokrywki i przełóż do garnka wyłożonego szmatką. Wlej tyle wody, żeby naczynia były przykryte w 2/3 wysokości, doprowadź do wrzenia i gotuj pół godziny na małym ogniu. Wyjmij słoiki i ustaw je na szmatce do góry dnem. Po kilkunastu minutach odwróć je i sprawdź, czy pokrywki są wklęsłe. Jeśli tak to znak, że pasteryzacja przebiegła prawidłowo. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.