Sezon na cukinię trwa w najlepsze, dlatego warto sięgnąć po to wartościowe warzywo i przyrządzić z niego różne przysmaki. Warto wiedzieć, że z kabaczka można zrobić nie tylko leczo lub smakowite, chrupiące placki, lecz także... desery. Oto jak wyczarować obłędne ciasto z cukinii.
Ciasto czekoladowe z cukinii jest proste i szybkie w wykonaniu. Połączenie słodyczy z tym zielonym warzywem może wydawać się nieco nietypowe, lecz nic bardziej mylnego! To właśnie ono nadaje deserowi wilgotnej konsystencji, dzięki której rozpływa się w ustach. Najlepsze jest to, że smak kabaczka jest całkowicie niewyczuwalny, więc ciasto zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za cukinią.
Składniki na ciasto:
Składniki na polewę:
Godzinę wcześniej wyjmij z lodówki jajka oraz maślankę, tak by nabrały temperatury pokojowej. Rozbij jajka, po czym wymieszaj je z cukrem zwykłym i waniliowym, roztopionym masłem, olejem oraz maślanką i odrobiną soli. Do masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Cukinię opłucz, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odsącz nadmiar wody i przełóż starte warzywo do masy na ciasto. Całość wymieszaj łyżką do połączenia składników. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Po ok. 40 minutach wyjmij ciasto i odstaw je do ostudzenia. Smacznego!
W ostatnim etapie przygotuj polewę. Rozgrzej w rondelku śmietankę, po czym połącz ją z kawałkami czekolady. Kiedy słodka masa zgęstnieje, wylej ją na wierzch deseru i pozostaw na ok. 10 minut do stężenia. Po tym czasie pokrój ciasto z cukinii i podaj do kawy lub lemoniady. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.