• Link został skopiowany

O tym cieście czekoladowym marzy cała moja rodzina. Dodaję do niego warzywo, a oni nawet go nie czują

Choć spotykam się z dziwnymi spojrzeniami, gdy moi bliscy słyszą o tym pomyśle, to ciasto czekoladowe z cukinią to idealny pomysł na słodki deser. Dzięki zielonemu warzywu wypiek wychodzi wilgotny i puszysty. Co więcej, przygotowanie go jest banalnie proste. Przekonajcie się sami.
Czekoladowe ciasto z cukinią to mój hit na wakacyjny deser
fot. AmalliaEka / iStock.com

Sezon na cukinię trwa w najlepsze, dlatego warto sięgnąć po to wartościowe warzywo i przyrządzić z niego różne przysmaki. Warto wiedzieć, że z kabaczka można zrobić nie tylko leczo lub smakowite, chrupiące placki, lecz także... desery. Oto jak wyczarować obłędne ciasto z cukinii. 

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Co zrobić z cukinii? Sezonowe warzywo idealnie nadaje się na słodki deser

Ciasto czekoladowe z cukinii jest proste i szybkie w wykonaniu. Połączenie słodyczy z tym zielonym warzywem może wydawać się nieco nietypowe, lecz nic bardziej mylnego! To właśnie ono nadaje deserowi wilgotnej konsystencji, dzięki której rozpływa się w ustach. Najlepsze jest to, że smak kabaczka jest całkowicie niewyczuwalny, więc ciasto zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za cukinią.

Składniki na ciasto:

  • 500 g startej cukinii,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 80 g kakao,
  • 2 jajka,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 120 ml oleju roślinnego, np. rzepakowego,
  • 60 ml maślanki,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na polewę:

  • 80 ml śmietanki 30 proc.,
  • 70 g gorzkiej czekolady.

Ciasto czekoladowe z cukinią. Sposób przygotowania

Godzinę wcześniej wyjmij z lodówki jajka oraz maślankę, tak by nabrały temperatury pokojowej. Rozbij jajka, po czym wymieszaj je z cukrem zwykłym i waniliowym, roztopionym masłem, olejem oraz maślanką i odrobiną soli. Do masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

Cukinię można znaleźć w każdym markecie spożywczym i na straganie
Cukinię można znaleźć w każdym markecie spożywczym i na straganie Fot. Filip Klimaszewski / Agencja Wyborcza.pl

Cukinię opłucz, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odsącz nadmiar wody i przełóż starte warzywo do masy na ciasto. Całość wymieszaj łyżką do połączenia składników. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Po ok. 40 minutach wyjmij ciasto i odstaw je do ostudzenia. Smacznego!

W ostatnim etapie przygotuj polewę. Rozgrzej w rondelku śmietankę, po czym połącz ją z kawałkami czekolady. Kiedy słodka masa zgęstnieje, wylej ją na wierzch deseru i pozostaw na ok. 10 minut do stężenia. Po tym czasie pokrój ciasto z cukinii i podaj do kawy lub lemoniady. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: