Zupa toskańska to prawdziwa bomba smaków i aromatów. Niektórym może przypominać tzw. zupę śmietniczek, bo jest w niej naprawdę mnóstwo różnych składników. Znajdziemy tam fasolę, pomidory, czosnek i szpinak oraz moją ulubioną cukinię. To zupa treściwa, jednak mimo wszystko lekka i pożywna. Przepis jest banalny, a jeśli masz pod ręką trochę bulionu lub rosołu, przygotujesz ją w kilkanaście minut.
Zobacz wideo Jak zrobić kiszone pomidory? Zobacz nasze wideo
Zupa toskańska - mnóstwo smaków w jednym garnku
Składniki:
- ok. 1,5 bulionu drobiowego lub warzywnego, może być także lekki, czysty rosół,
- puszka czerwonej lub białej fasoli,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 mała cukinia,
- garść szpinaku,
- 2 małe marchewki,
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu,
- oliwa,
- wól, pieprz, oregano, bazylia,
- starty parmezan.
Zupa toskańska - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 2-3 łyżki oliwy. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż marchewkę pokrojoną w talarki lub także w kostkę. Podsmażaj, aż marchewka zacznie miejscami się złocić.
- Do podduszonych warzyw dodaj fasolę z puszki razem z zalewą oraz pomidory. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę i całość przez kilka minut podsmażaj na średniej mocy palnika. Następnie dodaj szpinak i cukinią pokrojoną w kostkę.
- Zalej całość bulionem, dodaj passatę oraz przyprawy (kilka listków bazylii zostaw do dekoracji). Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby dodaj więcej passaty pomidorowej i czosnku.
- Kiedy zupa będzie już gotowa, nakładaj ją na talerze. Każdą porcję udekoruj kawałkami parmezanu oraz listkami bazylii. Podawaj z chrupiącą bagietką.
Wskazówka: Jeśli masz świeże pomidory, użyj ich zamiast krojonych w puszce. Wystarczy 4-5 dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę i podduszonych na oliwie. Ten smak z pewnością będzie lepszy, a jeśli mamy sezon, szkoda z niego nie skorzystać.