Przepis na zupę toskańską znam od koleżanki, która przez dwa lata pracowała we Florencji. W tamtych okolicach robi się ją na kilka sposobów, jednak poniższy przepis moim zdaniem jest najlepszy. Zupa jest pyszna, pełna aromatu i naprawdę pożywna - może spokojnie konkurować z naszymi zupami, np. z pomidorową lub fasolową. Jedno warzywo jest szczególnie ważne.
Let Geo Create /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa toskańska to prawdziwa bomba smaków i aromatów. Niektórym może przypominać tzw. zupę śmietniczek, bo jest w niej naprawdę mnóstwo różnych składników. Znajdziemy tam fasolę, pomidory, czosnek i szpinak oraz moją ulubioną cukinię. To zupa treściwa, jednak mimo wszystko lekka i pożywna. Przepis jest banalny, a jeśli masz pod ręką trochę bulionu lub rosołu, przygotujesz ją w kilkanaście minut.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak zrobić kiszone pomidory? Zobacz nasze wideo
Zupa toskańska - mnóstwo smaków w jednym garnku
Składniki:
ok. 1,5 bulionu drobiowego lub warzywnego, może być także lekki, czysty rosół,
puszka czerwonej lub białej fasoli,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1 mała cukinia,
garść szpinaku,
2 małe marchewki,
1/3 szklanki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu,
oliwa,
wól, pieprz, oregano, bazylia,
starty parmezan.
Zupa toskańska - sposób wykonania:
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 2-3 łyżki oliwy. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż marchewkę pokrojoną w talarki lub także w kostkę. Podsmażaj, aż marchewka zacznie miejscami się złocić.
Do podduszonych warzyw dodaj fasolę z puszki razem z zalewą oraz pomidory. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę i całość przez kilka minut podsmażaj na średniej mocy palnika. Następnie dodaj szpinak i cukinią pokrojoną w kostkę.
Zalej całość bulionem, dodaj passatę oraz przyprawy (kilka listków bazylii zostaw do dekoracji). Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby dodaj więcej passaty pomidorowej i czosnku.
Kiedy zupa będzie już gotowa, nakładaj ją na talerze. Każdą porcję udekoruj kawałkami parmezanu oraz listkami bazylii. Podawaj z chrupiącą bagietką.
Wskazówka: Jeśli masz świeże pomidory, użyj ich zamiast krojonych w puszce. Wystarczy 4-5 dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę i podduszonych na oliwie. Ten smak z pewnością będzie lepszy, a jeśli mamy sezon, szkoda z niego nie skorzystać.