Zupa toskańska to mój ulubiony obiad. Robię ją szybko i dodaję sezonowe warzywo

Przepis na zupę toskańską znam od koleżanki, która przez dwa lata pracowała we Florencji. W tamtych okolicach robi się ją na kilka sposobów, jednak poniższy przepis moim zdaniem jest najlepszy. Zupa jest pyszna, pełna aromatu i naprawdę pożywna - może spokojnie konkurować z naszymi zupami, np. z pomidorową lub fasolową. Jedno warzywo jest szczególnie ważne.

Zupa toskańska to prawdziwa bomba smaków i aromatów. Niektórym może przypominać tzw. zupę śmietniczek, bo jest w niej naprawdę mnóstwo różnych składników. Znajdziemy tam fasolę, pomidory, czosnek i szpinak oraz moją ulubioną cukinię. To zupa treściwa, jednak mimo wszystko lekka i pożywna. Przepis jest banalny, a jeśli masz pod ręką trochę bulionu lub rosołu, przygotujesz ją w kilkanaście minut.

Zobacz wideo Jak zrobić kiszone pomidory? Zobacz nasze wideo

Zupa toskańska - mnóstwo smaków w jednym garnku

Składniki:

  • ok. 1,5 bulionu drobiowego lub warzywnego, może być także lekki, czysty rosół,
  • puszka czerwonej lub białej fasoli,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 1 mała cukinia, 
  • garść szpinaku, 
  • 2 małe marchewki, 
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu,
  • oliwa, 
  • wól, pieprz, oregano, bazylia, 
  • starty parmezan.

Zupa toskańska - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 2-3 łyżki oliwy. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż marchewkę pokrojoną w talarki lub także w kostkę. Podsmażaj, aż marchewka zacznie miejscami się złocić. 
  2. Do podduszonych warzyw dodaj fasolę z puszki razem z zalewą oraz pomidory. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę i całość przez kilka minut podsmażaj na średniej mocy palnika. Następnie dodaj szpinak i cukinią pokrojoną w kostkę. 
  3. Zalej całość bulionem, dodaj passatę oraz przyprawy (kilka listków bazylii zostaw do dekoracji). Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby dodaj więcej passaty pomidorowej i czosnku. 
  4. Kiedy zupa będzie już gotowa, nakładaj ją na talerze. Każdą porcję udekoruj kawałkami parmezanu oraz listkami bazylii. Podawaj z chrupiącą bagietką. 

Wskazówka: Jeśli masz świeże pomidory, użyj ich zamiast krojonych w puszce. Wystarczy 4-5 dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę i podduszonych na oliwie. Ten smak z pewnością będzie lepszy, a jeśli mamy sezon, szkoda z niego nie skorzystać.

Więcej o: