Kto by pomyślał, że kasza manna używana głównie do zupy mlecznej czy placuszków może być bazą do wykonania magicznego ciasta. Zyskuje uznanie fanów deserów, dzięki słodkiemu i lepkiemu spodowi, wilgotnemu środkowi i delikatnej konsystencji przypominającej puszysty sernik. Jest również banalnie proste w przygotowaniu.
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Jakie ciasto z kaszy manny? Spróbuj, a stanie się twoim ulubionym przepisem
Nie każdy bierze się za domowe wypieki, często w obawie przed zrobieniem tzw. zakalca. Okazuje się, że wcale nie potrzebujemy specjalnego sprzętu czy umiejętności, aby wykonać pięknie wyrośnięte ciasto, które zachwyci wszystkich degustujących. Tego cytrynowego wypieku na bazie kaszy manny po prostu nie da się zepsuć. Przygotowanie zajmuje jedynie 20 minut, a całość wraz z pieczeniem niecałą godzinę. Przepis posłuży do wykonania ciasta na ok. 10 porcji.
- 125 g miękkiego masła,
- 1 łyżka drobno startej skórki cytrynowej,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 2/3 szklanki kaszy manny,
- 1,5 szklanki mąki przesianej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki soku z cytryny, przecedzonego,
- 1 mała cytryna pokrojona w cienkie plasterki.
Ciasto cytrynowe z kaszy manny. Znika ze stołu w ekspresowym tempie i wychodzi bez zakalca
Do przygotowania ciasta o wdzięcznej nazwie "cytrynowiec" potrzebujesz tortownicy o głębokości 6 cm i średnicy 20 cm. Aby zmniejszyć szanse, na wyście zakalca dodatkowo możesz posmarować dno blaszki, wcześniej roztrzepanym białkiem. Zadbaj również o to, aby składniki były w temperaturze pokojowej,
- Rozgrzej piekarnik do 180°C/160°C z termoobiegiem. Nasmaruj tłuszczem podstawę tortownicy i wyłóż dno oraz boki papierem do pieczenia.
- Używając miksera elektrycznego, ubij masło, skórkę z cytryny i cukier na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i kremowa. Dodaj jajka, po jednym na raz, ubijając po każdym dodaniu. Wymieszaj z kaszą manną, mąką i mlekiem.
- Rozłóż mieszankę na przygotowanej blasze. Piecz przez 45 minut lub do momentu, aż patyczek włożony w środek wyjdzie czysty.
- W międzyczasie przygotuj syrop cytrynowy. Wlej cukier, sok z cytryny i 1/2 szklanki zimnej wody do rondla na małym ogniu. Gotuj, mieszając, do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodaj plasterki cytryny. Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia.
- Przenieś plasterki cytryny na talerz. Wlej połowę syropu na ciasto. Odstaw na 15 minut. Wyłóż na talerz. Ułóż plasterki cytryny na cieście i podawaj z pozostałym syropem.