• Link został skopiowany

Najlepsza kiszonka na świecie. Zrób teraz, w grudniu sobie podziękujesz

Kiszonki to prawdziwy skarb. Są nie tylko pyszne i mają wiele zastosowań w kuchni, lecz także są bardzo zdrowie - świetnie wpływają na pracę jelit, a zdrowe jelita to szczęście i dobra odporność. Polacy najchętniej kiszą ogórki i kapustę. Jednak kiszonka, o której dziś opowiemy, jest nie tylko pyszna, ale stanowi bazę do najpyszniejszej polskiej zupy. Zrób ją teraz, żeby zimą nie biegać po sklepach.
Kiszenie buraków to sposób na przetworzenie ich większej ilości.
zdjęcie ilustracyjne, Madeleine_Steinbach, iStock

Kiszone buraki to jedna z tych rzeczy, które musisz zrobić latem i jesienią. Przepis na tę kiszonkę jest naprawdę łatwy (bo co trudnego jest w zalaniu buraków solanką?), ale warto zadbać o kilka rzeczy. Oczywiście buraki muszą być czyste, nie wolno zapomnieć o czosnku i chrzanie. Kiszone buraki i sok ze słoika po kiszonce są przecież bazą do najlepszej zupy, na którą czekamy cały rok, a mowa oczywiście o barszczu wigilijnym. Warto zatem wcześniej zrobić kiszone buraki, żeby mieć spokój przed świętami, a przy okazji mieć pod ręką słoik pysznej przekąski i fantastycznego dodatku do sałatek lub surówek. 

Zobacz wideo Buraki w tej wersji są palce lizać. Zobacz nasze wideo

Kiszone buraki. Zrób teraz, by w grudniu się nie stresować

Składniki:

  • 3 kg buraków czerwonych, polecam te podłużne
  • litrowe słoiki
  • solanka: na 1 litr wody jedna pełna łyżka kamiennej soli

Na każdy słoik:

  • 5 ząbków czosnku (jeśli są duże to 4),
  • 4 liście winogron (opcjonalnie),
  • 3 listki laurowe,
  • 3 kawałki korzenia chrzanu (ok. 4 cm długości),
  • gałązka kopru,
  • łyżeczka gorczycy,
  • gałązka lubczyku (opcjonalnie).

Kiszone buraki - sposób wykonania:

  1. Buraczki obierz, odetnij końcówki i pokrój w plastry lub podłużne kawałki. Nie muszą być pokrojone cienko, ale ważne, by kawałki były podobnej grubości.
  2. Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich wsyp gorczycę, dodaj listki laurowe, liście winogron i ułóż buraczki. Buraczki układaj dość ciasno, a między poszczególne kawałki włóż czosnek i chrzan.
  3. Przygotuj solankę. Wodę z solą zagotuj i ostudź. Następnie zalej nią słoiki z buraczkami, a na wierzchu połóż zmiętą gałązkę kopru i lubczyku, jeśli używasz. Następnie szczelnie zakręć słoiki.
  4. Słoiki z buraczkami postaw w temperaturze pokojowej. Po trzech dniach na wierzchu powinna zacząć zbierać się piana, a po pięciu dniach zaczną wyraźnie buzować. To znak, że fermentacja jest aktywna i wszystko przebiega prawidłowo.
  5. Słoiki z burakami przenieś do piwnicy lub w inne chłodne miejsce. Po dwóch tygodniach już możesz delektować się przepyszną kiszonką.

Z kiszonych buraków, jajka, szczypiorku i wędzonego kurczaka zrobisz fantastyczną sałatkę. Możesz je także pokroić w jeszcze cieńsze plastry, ułożyć na rukoli, dodać pokruszony kozi ser i prażony słonecznik - goście będą jeść oczami. Z kolei sok z kiszonych buraków jest nie tylko świetną bazą do barszczyku, lecz także poleca się jako naturalny środek wspierający odporność. Warto zatem pić go od czasu do czasu, by poprawić swoje zdrowie i urodę. 

Więcej o: