Najlepsza kiszonka na świecie. Zrób teraz, w grudniu sobie podziękujesz

Kiszonki to prawdziwy skarb. Są nie tylko pyszne i mają wiele zastosowań w kuchni, lecz także są bardzo zdrowie - świetnie wpływają na pracę jelit, a zdrowe jelita to szczęście i dobra odporność. Polacy najchętniej kiszą ogórki i kapustę. Jednak kiszonka, o której dziś opowiemy, jest nie tylko pyszna, ale stanowi bazę do najpyszniejszej polskiej zupy. Zrób ją teraz, żeby zimą nie biegać po sklepach.

Kiszone buraki to jedna z tych rzeczy, które musisz zrobić latem i jesienią. Przepis na tę kiszonkę jest naprawdę łatwy (bo co trudnego jest w zalaniu buraków solanką?), ale warto zadbać o kilka rzeczy. Oczywiście buraki muszą być czyste, nie wolno zapomnieć o czosnku i chrzanie. Kiszone buraki i sok ze słoika po kiszonce są przecież bazą do najlepszej zupy, na którą czekamy cały rok, a mowa oczywiście o barszczu wigilijnym. Warto zatem wcześniej zrobić kiszone buraki, żeby mieć spokój przed świętami, a przy okazji mieć pod ręką słoik pysznej przekąski i fantastycznego dodatku do sałatek lub surówek. 

Zobacz wideo Buraki w tej wersji są palce lizać. Zobacz nasze wideo

Kiszone buraki. Zrób teraz, by w grudniu się nie stresować

Składniki:

  • 3 kg buraków czerwonych, polecam te podłużne
  • litrowe słoiki
  • solanka: na 1 litr wody jedna pełna łyżka kamiennej soli

Na każdy słoik:

  • 5 ząbków czosnku (jeśli są duże to 4),
  • 4 liście winogron (opcjonalnie),
  • 3 listki laurowe,
  • 3 kawałki korzenia chrzanu (ok. 4 cm długości),
  • gałązka kopru,
  • łyżeczka gorczycy,
  • gałązka lubczyku (opcjonalnie).

Kiszone buraki - sposób wykonania:

  1. Buraczki obierz, odetnij końcówki i pokrój w plastry lub podłużne kawałki. Nie muszą być pokrojone cienko, ale ważne, by kawałki były podobnej grubości.
  2. Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich wsyp gorczycę, dodaj listki laurowe, liście winogron i ułóż buraczki. Buraczki układaj dość ciasno, a między poszczególne kawałki włóż czosnek i chrzan.
  3. Przygotuj solankę. Wodę z solą zagotuj i ostudź. Następnie zalej nią słoiki z buraczkami, a na wierzchu połóż zmiętą gałązkę kopru i lubczyku, jeśli używasz. Następnie szczelnie zakręć słoiki.
  4. Słoiki z buraczkami postaw w temperaturze pokojowej. Po trzech dniach na wierzchu powinna zacząć zbierać się piana, a po pięciu dniach zaczną wyraźnie buzować. To znak, że fermentacja jest aktywna i wszystko przebiega prawidłowo.
  5. Słoiki z burakami przenieś do piwnicy lub w inne chłodne miejsce. Po dwóch tygodniach już możesz delektować się przepyszną kiszonką.

Z kiszonych buraków, jajka, szczypiorku i wędzonego kurczaka zrobisz fantastyczną sałatkę. Możesz je także pokroić w jeszcze cieńsze plastry, ułożyć na rukoli, dodać pokruszony kozi ser i prażony słonecznik - goście będą jeść oczami. Z kolei sok z kiszonych buraków jest nie tylko świetną bazą do barszczyku, lecz także poleca się jako naturalny środek wspierający odporność. Warto zatem pić go od czasu do czasu, by poprawić swoje zdrowie i urodę. 

Więcej o: