Papryka z miodem do słoików na zimę stanowi jeden z moich ulubionych przetworów, tuż obok ogórków kiszonych i marynowanej cukinii. Przygotowanie jej jest banalnie proste, o czym przekonasz się, zerkając do poniższej instrukcji. Jeśli więc nie masz pomysłu na to, co zrobić z papryki na zimę, koniecznie zostań z nami.
Lekko słodka, delikatna w smaku papryka marynowana z miodem to idealna przekąska na jesienno-zimowe wieczory. Doskonale sprawdzi się też jako smakowity dodatek do obiadu w gronie rodziny lub znajomych. Jędrne kawałki warzyw świetnie współgrają m.in. z daniami mięsnymi i talerzem przystawek na zimno.
Składniki:
Składniki na zalewę:
Zacznij od dokładnego umycia papryki. W kolejnym kroku pozbądź się gniazd nasiennych, a pozostałą część pokrój w paski i umieść w czystych, suchych słoikach. Do każdego z nich włóż po liściu laurowym, dwóch ząbkach czosnku, a także kilku ziarenkach gorczycy i ziela angielskiego.
W dalszej kolejności przygotuj słodko-kwaśną zalewę. Najpierw zagotuj wodę z octem, a następnie połącz oba składniki z cukrem, miodem oraz solą. Kiedy mieszanka będzie gorąca, przelej ją do słoików. Upewnij się, że wieka są mocno dokręcone.
W ostatnim etapie pozostaje już tylko zakonserwować przetwory. Na dnie wysokiego garnka umieść ściereczkę. Ustaw słoiki do góry dnem, po czym zalej je wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 10-15 minut od momentu zagotowania, a na koniec odstaw smakołyki do wystygnięcia. W takiej postaci mogą "przeleżakować" na półce w piwnicy lub spiżarni nawet do roku. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.