Najpierw odsączam, później panieruję. Ta przekąska zawsze wychodzi złocista i chrupiąca

Początek sierpnia to najlepszy czas na dania z cukinii. W końcu to właśnie teraz można dostać najdorodniejsze i najsmaczniejsze okazy. Dzięki charakterystycznemu, ale dość delikatnemu i neutralnemu smaku można z nich wyczarować najróżniejsze dania. Korzystając z tego przepisu, nie tylko dobrze zjesz, lecz także zadbasz o linię. Jak przygotować cukinie w panierce z piekarnika?

Cukinia fantastycznie sprawdza się w kuchni - można je przemycić w praktycznie każdym daniu. Warto jednak postawić ją na piedestale i zrobić z niej królową domowych przyjęć. Przepis na tę przekąskę jest niezwykle prosty w przygotowaniu oraz zdrowy. Cukinie w panierce z piekarnika to mój najnowszy hit. 

Zobacz wideo Sałatka z cukinii, papryki, marchewki i cebuli

Cukinie w panierce z piekarnika. Sekret tkwi w przygotowaniu warzywa

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, ponieważ zawiera mnóstwo wody. Warto przed dalszą obróbką usunąć większą część wilgoci. Jeśli tego nie zrobimy, panierka nie będzie się trzymać, a krążki w efekcie nie będą chrupkie. Kolejnym sekretem idealnie jędrnej i chrupiącej przekąski jest odpowiednie upieczenie. Należy robić to w wysokiej temperaturze, która pomaga w uzyskaniu pięknego złocistego koloru i delikatne opalonych brzegów. Źle przygotowana cukinia zamienia się w papkę.

Przepis na cukinie w panierce. Najlepiej smakuje z piekarnika

W wersji przygotowywanej w piekarniku cukinia jest zdecydowanie mniej kaloryczna. Panierka po upieczeniu przyjemnie chrupie, a warzywo staje się świetną przekąską do podania np. na imprezach. Można do tego dania przygotować wyrazisty dip na przykład z jogurtu i czosnku.

Składniki:

  • dwie średnie cukinie,
  • 85 g tartego parmezanu,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Na początku nastaw piekarnik na 200 stopni i w czasie, w którym będzie się nagrzewać, przygotuj cukinie.
  2. Dokładnie umyj warzywa, osusz i obetnij końcówki. Pokrój je na plastry, każdy o kilku milimetrów grubości. Możesz je przekroić w poprzek na pół. Przełóż plastry cukinii do miski, posyp solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij je z nadmiaru wilgoci.
  3. W jednej misce roztrzep jajko i starte ząbki czosnku, w drugiej wymieszaj starty parmezan z bułką tartą i bazylią, a w trzeciej przygotuj mąkę. Plastry cukinii obtocz w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej z obu stron.
  4. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Cukinie należy piec przez około kwadrans, w zależności od grubości plastrów. Po tym czasie warto je odwrócić i dopiekać jeszcze przez dziesięć minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o: