Babcia Jadźka robi najlepsze leczo w słoikach na zimę. Nie zostaje po nim nawet kropelka sosu

Kiedy przejadła ci się cukinia, a na grządkach rośnie jeszcze kilka sztuk, zrób z niej awaryjne leczo. Zawekowany sos doskonale sprawdzi się w sytuacjach, kiedy będzie brakowało czasu na ugotowanie obiadu. Jak zrobić leczo do słoików na zimę? Przepis jest szybki, prosty i nie wymaga wysiłku.

Cukinia zamknięta w słoikach przywołuje smak lata. Jeśli masz już dość tego warzywa, koniecznie zrób przetwory na chłodniejsze dni. Przyjdzie moment, że zatęsknisz, a słoik z domowym leczem ukoi zmysły i rozpieści podniebienie. Przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, dlatego leć na ogród po warzywa i zabierz się do pracy.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Przepis na leczo do słoików na zimę. Szybko, łatwo, pysznie

Leczo jest uniwersalną potrawą, którą można podać z makaronem, ziemniakami, ryżem czy chlebem. Syci na długo, pysznie smakuje, a zawekowane staje się genialnym sposobem na szybki obiad. Wystarczy, że sięgniesz do spiżarki, wyjmiesz słoik, podgrzejesz i gotowe. Czy może być prościej? Poniżej znajdziesz listę potrzebnych składników do przygotowania 10 półlitrowych słoików.

  • 2 kg cukinii,
  • 3 kg pomidorów,
  • 2 kg czerwonej i żółtej papryki,
  • 1 kg cebuli,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 200 ml oleju rzepakowego,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 5 kulek ziela angielskiego i 5 listków laurowych,
  • 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku i 1 ostrej, sól i pieprz do smaku.

Na początku przygotuj warzywa. Pomidory wrzuć do miski i sparz wrzątkiem. Po 30 sekundach przełóż je do zimnej wody, zdejmij skórki i pokrój na mniejsze części. Papryki oczyść z nasion i pokrój w paseczki. Cukinię dokładnie wyszoruj i pokrój w półplasterki. Jeśli są bardzo dojrzałe, pozbądź się nasion ze środka. W dużym garze rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Po dwóch minutach dodaj paprykę i smaż, aż lekko zmięknie. Następnie przełóż do garnka cukinię i pozostaw na 3-4 minuty. Po tym czasie wlej koncentrat, dołóż pomidory, przyprawy i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 35-40 minut. Na koniec posmakuj, czy nie trzeba dodać więcej przypraw i zabierz się za wekowanie.

PORADA! Do potrawy możesz dodać podsmażoną kiełbasę lub upieczonego kurczaka. Wystarczy, że pod koniec gotowania wrzucisz mięso do garnka i podusisz chwilę w sosie.

Leczo
Leczo Fot. istockphoto.com/ autor kicia_papuga

Jak pasteryzować leczo na zimę? Nie jest to trudny proces

Przygotuj 10 półlitrowych, wyparzonych słoików. Do każdego z nich wlej taką ilość gorącego sosu, by pozostał centymetr wolnej przestrzeni u góry naczynia. Przetrzyj krawędzie i mocno zakręć pokrywki. Dno dużego garnka wyłóż ręcznikiem kuchennym i ułóż na nim słoiki. Zalej je wodą, mniej więcej na 3/4 wysokości. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie delikatnie wyjmij słoiki i ustaw je na blacie do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i odstaw leczo do spiżarni. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: