Cukinia zamknięta w słoikach przywołuje smak lata. Jeśli masz już dość tego warzywa, koniecznie zrób przetwory na chłodniejsze dni. Przyjdzie moment, że zatęsknisz, a słoik z domowym leczem ukoi zmysły i rozpieści podniebienie. Przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, dlatego leć na ogród po warzywa i zabierz się do pracy.
Leczo jest uniwersalną potrawą, którą można podać z makaronem, ziemniakami, ryżem czy chlebem. Syci na długo, pysznie smakuje, a zawekowane staje się genialnym sposobem na szybki obiad. Wystarczy, że sięgniesz do spiżarki, wyjmiesz słoik, podgrzejesz i gotowe. Czy może być prościej? Poniżej znajdziesz listę potrzebnych składników do przygotowania 10 półlitrowych słoików.
Na początku przygotuj warzywa. Pomidory wrzuć do miski i sparz wrzątkiem. Po 30 sekundach przełóż je do zimnej wody, zdejmij skórki i pokrój na mniejsze części. Papryki oczyść z nasion i pokrój w paseczki. Cukinię dokładnie wyszoruj i pokrój w półplasterki. Jeśli są bardzo dojrzałe, pozbądź się nasion ze środka. W dużym garze rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Po dwóch minutach dodaj paprykę i smaż, aż lekko zmięknie. Następnie przełóż do garnka cukinię i pozostaw na 3-4 minuty. Po tym czasie wlej koncentrat, dołóż pomidory, przyprawy i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 35-40 minut. Na koniec posmakuj, czy nie trzeba dodać więcej przypraw i zabierz się za wekowanie.
PORADA! Do potrawy możesz dodać podsmażoną kiełbasę lub upieczonego kurczaka. Wystarczy, że pod koniec gotowania wrzucisz mięso do garnka i podusisz chwilę w sosie.
Przygotuj 10 półlitrowych, wyparzonych słoików. Do każdego z nich wlej taką ilość gorącego sosu, by pozostał centymetr wolnej przestrzeni u góry naczynia. Przetrzyj krawędzie i mocno zakręć pokrywki. Dno dużego garnka wyłóż ręcznikiem kuchennym i ułóż na nim słoiki. Zalej je wodą, mniej więcej na 3/4 wysokości. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie delikatnie wyjmij słoiki i ustaw je na blacie do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i odstaw leczo do spiżarni. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.