Bosacka wprost mówi, który chleb kupować. "W sklepach są takie, które go udają"

Chleb to dla wielu osób podstawa codziennego jadłospisu. Jedzą go i na śniadanie, i na kolację. W sklepach i piekarniach jest jednak tak wiele rodzajów pieczywa, że czasem można się pogubić. Które najlepiej kupować, jeśli zależy nam, by wybrać najzdrowsze? Katarzyna Bosacka rozwiewa wątpliwości i wskazuje na jeden konkretny rodzaj.

Bez pieczywa wielu osobom trudno wyobrazić sobie dzień. Oczywiście są tacy, którzy całkowicie eliminują je ze swojej diety, jednak w wielu domach jada się chleb lub bułki przynajmniej raz dziennie. Każdy ma swoje ulubione rodzaje: grahamki, kajzerki, bułki ziemniaczane, chleby na zakwasie, chleby z różnymi dodatkami itp. Jednak pieczywo pieczywu nierówne. Niektóre chleby są zdrowsze, inne mniej. Katarzyna Bosacka wskazała, który rodzaj najlepiej kupować. 

Jaki chleb najlepiej kupować? Katarzyna Bosacka wskazała konkretny rodzaj

Który chleb będzie najzdrowszy? Przede wszystkim pełnoziarnisty

- mówi dziennikarka w filmie opublikowanym na Instagramie. 

 

Dalej wyjaśnia, że określenie "pełnoziarnisty" oznacza, że takie pieczywo jest zrobione z pełnego ziarna, czyli z bielma i z łuski. Wypiekany w ten sposób chleb ma dużo błonnika, składników mineralnych i witamin, przede wszystkim z grupy B. Okazuje się jednak, że łatwo dać się nabrać i kupić pieczywo, które "podszywa się" pod pełnoziarniste. 

W sklepach możemy kupić takie chleby, które udają chleb pełnoziarnisty, czyli wieloziarniste, z dodatkiem ziarna, pełne ziarna i tak dalej

- przestrzega Katarzyna Bosacka.

Tłumaczy, że to, czy chleb jest pełnoziarnisty czy nie, można poznać po przekrojeniu go na pół. "Gdy przekroimy taki chleb [udający pełnoziarnisty - przyp. red.], to w środku widzimy, że jest to po prostu chleb pszenny z dodatkiem ziarenek" - mówi dziennikarka. 

Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe? Ekspert wyjaśnia, co z tym z marketów

Bosacka dodaje, że dobrym wyborem będzie chleb pełnoziarnisty graham, czyli robiony z mąki pszennej pełnoziarnistej. W środku wygląda zupełnie inaczej niż chleb, który jest tylko z dodatkiem ziaren. "Ma inny kolor, otręby, fragmenty ziarna. Ten przed chwilą pokazywany jest po prostu jaśniejszy w środku" - wyjaśnia. Dziennikarka wskazuje jednak, że najzdrowszy będzie chleb pełnoziarnisty z mąki żytniej, razowy. "Czyli z grubej mąki, która jest mielona tylko raz" - mówi. 

O chlebie pełnoziarnistym mówił też dr dietetyki Michał Wrzosek. W jednym z filmów na TikToku wyjaśnia, że takie pieczywo ma dużo błonnika, dzięki któremu jesteśmy bardziej najedzeni. Zawiera też żelazo, cynk i magnez. Porównał go z chlebem wieloziarnistym, który wytwarza się z różnych rodzajów mąki i wzbogaca np. siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem. To dodaje mu walorów odżywczych, ale sprawia, że chleb wieloziarnisty jest bardziej kaloryczny. "Ja wybieram pełnoziarnisty" - zakończył.

Jak wybierać chleb? Zwróć uwagę na te cztery rzeczy

W wyborze odpowiedniego pieczywa pomogą nam też inne elementy. Przede wszystkim warto patrzeć na skład. Jak podaje serwis dietetycy.org.pl, dobre pieczywo to tylko mąka, woda, sól i drożdże albo zakwas. Ze składem wiąże się też waga pieczywa - lżejsze pieczywo ma w sobie prawdopodobnie więcej spulchniaczy. 

Nie mniej ważny jest kolor. Jeśli chleb jest intensywnie ciemny, to znaczy, że dodano do niego dodatkowe barwniki, np. karmel. Przez to zwykły chleb z mąki pszennej może wyglądać jak razowy. Kupowanie zbyt jasnego pieczywa też nie jest jednak dobre, ponieważ, jak tłumaczą dietetycy.org, może to świadczyć o niskiej jakości składników.

To, co jeszcze powinno zwrócić naszą uwagę, to oczywiście data ważności pieczywa. Wbrew pozorom wcale nie jest lepiej, gdy jest dłuższa. To może być bowiem znak, że do wyrobu chleba użyto dużej ilości konserwantów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.