Ekspresowe, ale obłędne ciasto. Wystarczy wymieszać składniki i przełożyć do formy. Efekt? Marmurkowy

Klasyki w kuchni zawsze się obronią. Jeśli chcesz wyczarować przepyszne ciasto, które wygląda spektakularnie, ale nie masz za dużo czasu, to zostań z nami. Zrobisz je w dosłownie w kilka minut! Dodaj kakao, a uzyskasz efekt murowany, bądź jak kto woli marmurkowy.

Nawet jeśli nie jesteś najlepszym szefem kuchni, to ciasto będzie strzałem w dziesiątkę. Wystarczy sięgnąć po kilka klasycznych składników i dodać kakao. Pyszna babka będzie gotowa w niecałą godzinę. Zaskoczysz rodzinę i udowodnisz, że nie trzeba być mistrzem, aby robić wyśmienite desery.

Zobacz wideo Drożdżówka z jeżynami

Kakao to zdrowy dodatek do wypieków. Wybierz to najzdrowsze

Kakao bardzo często wykorzystuje się w cukiernictwie. Nie tylko dodaje koloru i aromatu, lecz także bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dostarcza wielu substancji o działaniu przeciwutleniającym, witamin z grupy B, E, A oraz składników mineralnych w tym magnezu czy żelaza. Surowe kakao należy do najzdrowszego rodzaju. Jego ziarna nie zostają poddawane prażeniu ani działaniu wysokiej temperatury. Są jedynie fermentowane oraz suszone, dzięki czemu zachowują więcej wartości odżywczych. 

Przepis na ekspresową babkę marmurkową. Zrobisz ją w dosłownie kilka minut

To ciasto idealne na każdą okazję, które można zrobić w mig. Dla ozdoby możesz udekorować je polewą o smaku czekoladowym lub toffi albo klasycznie obsypać cukrem pudrem. Źródłem inspiracji był przepis wrzucony przez "schnell rezept" na YouTube. 

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 130 g cukru,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 100 ml oleju słonecznikowego,
  • 180 ml mleka,
  • 300 gramów mąki,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 70-80 ml mleka.

Przygotowanie krok po kroku:

Przygotuj większą miskę, wbij całe jajka, dodaj cukier waniliowy oraz zwykły, szczyptę soli i całość połącz na jednolitą masę. Do mikstury dolej olej słonecznikowy i wymieszaj, następnie mleko i kontynuuj miksowanie. Do tej samej miski przesiej mąkę, a na wierzch wsyp proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.

Do osobnej miski wsyp kakao i zalej 80 mililitrami mleka. Całość mieszaj do momentu, aż produkt się rozpuści. W kolejnym kroku przelej część ciasta z pierwszej miski. Wymieszaj, aż składniki się połączą.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Foremkę do pieczenia wysmaruj olejem roślinnym. Ciasto wlewaj na środek pojedynczo, zaczynając od czterech łyżek brązowej masy, a kończąc na czterech białej. Wykonuj tę czynność na zmianę.

Po wlaniu ciasta z obu misek zrób patyczkiem marmurkowe wzory według uznania. Foremkę wstaw do piekarnika na minimum 45 minut. Jeśli po tym czasie sprawdzisz patyczkiem i nadal będzie mokre w środku, możesz piec jeszcze przez kilka minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: