Ciasto arbuz to bardzo efektowne, pyszne i proste ciasto, które można upiec zarówno jako zachciankę podczas leniwej soboty, jak i na uroczystości rodzinne. To także doskonały sposób, by spróbować przekonać dzieci do szpinaku, jeśli do tej pory za nim nie przepadały. Jest bowiem jednym z głównych składników tego ciasta, ale w połączeniu z pozostałymi produktami jego warzywny smak zanika.
Dopełnieniem ciasta arbuz jest lekki, śmietankowy krem oraz oczywiście galaretka, która ma przypominać arbuz. Aby jednak tak się stało, nie możesz zapomnieć o dodatku, który będzie udawał pestki. To mogą być zarówno kawałki czekolady (tzw. kropelki czekoladowe), jak i np. borówki bądź jagody. Jak je zrobić? Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku.
Składniki:
Na biszkopt:
Na masę śmietankową:
Na wierzch:
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku umyj i osusz, a potem zblenduj. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, stopniowo wlewaj olej. Potem dodaj zblendowany szpinak i jeszcze raz zmiksuj.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do przygotowanej wcześniej masy. Wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem i piecz biszkopt przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Możesz sprawdzić patyczkiem, czy już się upiekło. Jeśli będzie suchy, to znak, że można je wyjmować. Studź przez chwilę, potem wyjmij z tortownicy i już bez formy wystudź do końca. Wierzchnią warstwę biszkoptu odetnij tak, by został płaski blat.
Teraz zrób krem. To proste, bo wystarczy wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Masa powinna być gęsta. Biszkoptowy blat przełóż z powrotem do formy. Na nim ułóż krem. Wstaw do lodówki, by krem się nie rozpłynął, w czasie gdy będziesz przygotowywać galaretkę.
Obie galaretki przygotuj według instrukcji z opakowania, ale lepiej dać trochę mniej wody, by szybciej tężała. Wystudzoną włóż do lodówki. Gdy będzie tężeć, przelej ją na krem. Posyp owocami lub czekoladowymi kropelkami i lekko wciśnij je w galaretkę. Możesz to zrobić też wcześniej - posypać nimi krem i dopiero na nie wylać galaretkę. Ciasto arbuz trzymamy w lodówce do momentu, aż galaretka na wierzchu w pełni stężeje.