Ramen na mieście omijam szerokim łukiem. W domu robię lepszy, a na talerzu nie zostaje nic

Ta zupa podbiła serca Europejczyków, a w Polsce powstaje coraz więcej miejsc, gdzie można ją zjeść. Nie musisz jednak wydawać pieniędzy na wizytę w restauracji, bo japońską potrawę możesz przygotować samodzielnie. Jak zrobić domowy ramen? Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności.

Z czego składa się ramen? Przepisów na to danie jest mnóstwo, ale podstawą zupy jest bulion i makaron. Często przygotowywany jest z dodatkiem takich składników jak gotowane kiełki fasoli, pędy bambusa, nasiona sezamu, marynowane jajko, nori, pasta rybna i plastry mięsa. Jak zrobić pyszny domowy ramen? Wychodzi obłędny, ale musisz uzbroić się w cierpliwość. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Jak zrobić dobry ramen? Przepis nie jest trudny. Oto składniki, których potrzebujesz

Do przygotowania tradycyjnego ramenu potrzebujesz:

  • 500 g żeber wołowych,
  • dwa udka z kurczaka,
  • dwie cebule,
  • dwie marchewki,
  • pół selera, 
  • pietruszkę,
  • korzeń imbiru,
  • cztery ząbki czosnku,
  • 80 ml sosu sojowego,
  • makaron ramen,
  • przyprawy: cynamon, trzy ziarna kolendry, sos rybny, pieprz, goździki.
Ramen (zdjęcie ilustracyjne)
Ramen (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Katerina Holmes/Pexels

Dodatki, jakie możesz przygotować, aby podkręcić smak zupy, to:

  • jajka ugotowane na półmiękko,
  • suszone glony,
  • posiekany szczypiorek,
  • tofu, 
  • grzyby shiitake,
  • kiełki fasoli mung. 

Jak zrobić dobry ramen? Pamiętaj o jednej rzeczy. Tylko tak będzie miał idealną klarowność

Zacznij od bulionu. Mięso zalej wodą i wstaw do gotowania, dorzuć obrane warzywa, około 8 cm korzenia imbiru i rozgnieciony czosnek. Przypraw do smaku, wlej sos sojowy i gotuj na wolnym ogniu przez trzy do czterech godzin. Pamiętaj o zbieraniu szumów z powierzchni. Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Jeśli dorzucasz np. grzyby shiitake, namaczaj je przez dwie godziny i przed dodaniem do zupy pokrój na kawałki. Tofu wystarczy pokroić w kostkę i podsmażyć. Kiedy bulion będzie gotowy, odcedź go, aby był klarowny i zalej przygotowany w miseczkach makaron. Ulubione dodatkowe składniki dorzuć już na talerzu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: