Z czego składa się ramen? Przepisów na to danie jest mnóstwo, ale podstawą zupy jest bulion i makaron. Często przygotowywany jest z dodatkiem takich składników jak gotowane kiełki fasoli, pędy bambusa, nasiona sezamu, marynowane jajko, nori, pasta rybna i plastry mięsa. Jak zrobić pyszny domowy ramen? Wychodzi obłędny, ale musisz uzbroić się w cierpliwość.
Do przygotowania tradycyjnego ramenu potrzebujesz:
Dodatki, jakie możesz przygotować, aby podkręcić smak zupy, to:
Zacznij od bulionu. Mięso zalej wodą i wstaw do gotowania, dorzuć obrane warzywa, około 8 cm korzenia imbiru i rozgnieciony czosnek. Przypraw do smaku, wlej sos sojowy i gotuj na wolnym ogniu przez trzy do czterech godzin. Pamiętaj o zbieraniu szumów z powierzchni. Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Jeśli dorzucasz np. grzyby shiitake, namaczaj je przez dwie godziny i przed dodaniem do zupy pokrój na kawałki. Tofu wystarczy pokroić w kostkę i podsmażyć. Kiedy bulion będzie gotowy, odcedź go, aby był klarowny i zalej przygotowany w miseczkach makaron. Ulubione dodatkowe składniki dorzuć już na talerzu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.