Ewa Wachowicz nie raz już zaskakiwała nietypowymi przepisami. To ciasto jest jednym z nich. Nietypowa receptura może być prawdziwym zaskoczeniem dla wielu łasuchów. Warto jednak odejść od rutyny, bo jego smak jest naprawdę zaskakujący.
Ciasto ryżowe przygotowuje się dość szybko. Zdecydowanie najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ryżu. Jest też proste i mało skomplikowane, a jedyne, na co trzeba uważać, to czas pieczenia. Pod koniec warto zajrzeć do piekarnika i sprawdzić, czy jest już gotowe, metodą patyczka. Wsadź wykałaczkę lub patyk do szaszłyków. Suche oznaczają, że wypiek możesz już wyciągnąć z pieca.
Zacznij od przygotowania ryżu. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się ryż do risotto, np. Arborio, choć ważne, by przede wszystkim był to ryż, który łatwo się rozpadnie. Wcześniej przepłucz ziarna pod bieżącą wodą. Dzięki temu pozbędziesz się zanieczyszczeń.
Ciasto ryżowe - potrzebne składniki:
Ryż wsyp do garnka, wlej wodę i mleko oraz cukier. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 45 minut, aż ryż się rozpadnie i rozklei. Odstaw do wystudzenia. Oddziel białka od żółtek. W jednej misce ubij żółtka z likierem i skórką z pomarańczy. Dodaj do wystudzonego ryżu.
Białka ubij z solą na sztywną pianę. Delikatnie przy pomocy szpatułki połącz z ryżową masą. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (o średnicy 28 cm). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka. Udekoruj plastrami pomarańczy lub cukrem pudrem.
PORADA! Zamiast likieru pomarańczowego możesz użyć 3 łyżek soku z wyciśniętej pomarańczy albo kilku kropel olejku pomarańczowego.