Już niedługo zacznie się rok szkolny, a wraz z nim jesień. A co można przygotować jako przekąskę z tej okazji? My proponujemy ciasto dyniowe. Jest puszyste, słodkie i naprawdę łatwo je upiec. W jaki sposób? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na dyniowy wypiek.
istetiana /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Chyba nie ma bardziej jesiennego wypieku niż ciasto dyniowe. Ciekawy i prosty przepis na ten słodki rarytas przedstawił jakiś czas temu Paweł Małecki z Kuchni Lidla. Zresztą zobaczcie sami i nie zapomnijcie później go wypróbować.
REKLAMA
Zobacz wideo Kryzysowa tarta jabłkowa - szybkie, ale efektowne ciasto
Ciasto dyniowe nie tylko na Halloween. Nie potrzeba do niego wymyślnych składników
Aby zrobić ciasto dyniowe, potrzebna jest oczywiście jego główna bohaterka, czyli dynia, choć nie tylko. Słodkości i aksamitności nada mu pyszna polewa z dodatkiem białej czekolady oraz pomarańczy. Proporcje są podane tylko orientacyjnie, więc nic nie stoi na przeszkodzie, abyście dostosowali je do własnych potrzeb.
Składniki na ciasto:
dynia (najlepiej hokkaido) - jedna nieduża (kawałek będzie do polewy),
pomarańcza,
mąka - półtorej szklanki,
cukier puder - szklanka,
masło - kostka,
jajka - cztery sztuki,
proszek do pieczenia - 10 gramów,
przyprawa korzenna - 2 gramy,
wanilia - szczypta,
biała czekolada - cała tabliczka (do polewy),
sok z jednej pomarańczy (do polewy).
Ciasto dyniowe nie tylko na Halloween. Przygotowanie wypieku jest proste
Upieczenie ciasta dyniowego z przepisu Pawła Małeckiego nie powinno nastręczać żadnych trudności. Po prostu postępujcie według poniższej instrukcji.
Sposób przygotowania:
Obierz, pokrój na kawałki i piecz dynię w piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza aż będzie miękka.
Zblenduj warzywo na gładką masę, po czym zostaw do ostygnięcia.
Nie zapomnij odłożyć nieco masy dyniowej do przygotowania polewy.
Utrzyj masło z cukrem pudrem i wanilią. Stopniowo dodaj żółtka (wcześniej oddzielone od białek).
Przesiej i wymieszaj mąkę z przyprawą korzenną.
Stopniowo dodawaj mąkę z przyprawą na przemian z masą dyniową do masła z dodatkami. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Teraz ubij na sztywno białka jaj i zetrzyj skórkę z pomarańczy. Dodaj oba składniki do ciasta.
Przełóż ciasto do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Piecz z termoobiegiem przez około godzinę w temp. 170 stopni Celsjusza.
Zrób polewę z odrobiny masy dyniowej, sokiem pomarańczowym i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec polej ostudzoną polewą ostudzone ciasto dyniowe. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.